De vraag blijft open of de ontmoeting van president Hu Jintao met de top van de VS een waarlijk historisch evenement wordt.
Enkele economische gegevens zijn van groot belang in en om het bezoek van Hu Jintao aan Barack Obama. De groei van het bbp van China bedroeg in 2010 om precies te zijn 10,3% en dat is beter dan was voorspeld. China heeft zoals bekend nog steeds investeringen in een geweldig deel van de Amerikaanse staatsschuld (naar schatting voor meer dan 700 miljard dollar).
Op woensdag werd in het kader van het Chinese staatsbezoek een contract afgesloten waarbij de VS voor 45 miljard dollar gaat exporteren naar China. Beijing gaat onder andere 200 vliegtuigen kopen bij Boeing. De Amerikaanse president zou hebben gezegd dat dit zal bijdragen aan het creëren van 200.000 banen in zijn land.
De beide presidenten hebben intussen gedineerd, gepraat achter gesloten deuren en de pers te woord gestaan. De Chinese president heeft ook officiële (aparte) gesprekken gehad met de fractievoorzitters van de twee grote Amerikaanse politiek partijen. De beide heren hadden geweigerd aanwezig te zijn bij het diner en een van hen had Hu Jintao in de pers een dictator genoemd.
Er zijn voorzichtig optimistische uitlatingen en toezeggingen gedaan over verbeterde betrekkingen en samenwerking, zowel van de kant van Hu Jintao als van die van Barack Obama. Ze hebben geen van beiden hun mond gehouden over de bekende meningsverschillen (de munt, de hindernissen bij handelsbetrekkingen, het wapengekletter op de Stille Oceaan, de aanpak van internationale veiligheids- en milieukwesties), maar ze zijn allebei diplomatiek gebleven. In wezen hebben ze niets meer gedaan dan de verschillen in inzicht en de noodzaak om escalatie te vermijden te constateren. Over de mensenrechten heeft Hu Jintao herhaald wat de Chinese politici al vele malen hebben gezegd en wat iedereen die ook de Chinese bronnen ernstig neemt kan weten. China gaat vooruit, maar er moet nog veel verbeteren. De Volksrepubliek volgt zijn eigen weg. Onder verstaan: wij geven de voorrang aan de economische, sociale en collectieve mensenrechten (n.v.d.r. die wel degelijk deel uitmaken van de Universele Verklaring) en werken voorzichtig een eigen aanpak uit van de politieke en individuele rechten.
De westerse pers belichtte het feit dat de mensenrechtenkwestie een weinig belangrijke plaats kreeg in de Chinese staatmedia. De pers van China zelf, maar ook van Hong Kong en Taiwan merken dan weer op dat de officiële vertegenwoordigers van de VS en de Amerikaans media met een wijde boog heenlopen om de kwestie Taiwan (waarmee de Volksrepubliek een vreedzame hereniging wil en steeds betere economische betrekkingen heeft en dat toch nog steeds door de VS van modern wapentuig wordt voorzien).
Bronnen: Xinhua, BBC, SCMP, Taipei Times