China en India ontmijnen grensconflict (upd)

China en India hebben een akkoord bereikt dat moet leiden tot de-escalatie langs de feitelijke bestandslijn tussen beide landen. Dit wordt bekendgemaakt vlak vóór de belangrijke top van de BRICS, waarvan beide landen de zwaargewichten zijn.

Foto: Xinhua Disclaimer

China en India hebben een lange grens, waarover onenigheid bestaat. Alhoewel er regelmatig militaire en diplomatieke communicatie hierover plaatsvindt, staan op betwiste plaatsen de militairen oog in oog. Dat leidde in 2020 tot een bloedig incident.

Vikram Misri, de buitenlandminister van India, heeft zondag verklaard dat ‘China en India een akkoord hebben bereikt over een arrangement inzake patrouilles langs de Line of Actual Control (LAC). Dat zal leiden tot militaire afbouw en een oplossing voor de twistpunten die in 2020 zijn ontstaan.

Lin Jian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft maandag inderdaad bevestigd dat er een doorbraak is op een aantal punten. China verheugt zich hier over en zal met India samenwerken om het akkoord uit te voeren.

De doorbraak kwam er gedurende de 30ste bijeenkomst van het Working Mechanism for Consultation and Coordination on China-India Border Affairs in juli 2024 in New Delhi. De twee partijen kwamen dus overeen om de communicatie via diplomatieke en militaire kanalen te onderhouden, onderhandelingsmechanismen te versterken en het onderhandelingsproces te versnellen. Tevens spraken ze de intentie uit om een snelle oplossing van de grenssituatie te bereiken en een stabiele en gezonde ontwikkeling van de relaties tussen China en India te bevorderen. Beide partijen spraken ook af zich strikt te zullen houden aan de reeds bereikte overeenkomsten en protocollen en vrede en rust in de grensgebieden te blijven handhaven.

Waarover gaat het concreet?

Tijdens de kolonisatie van India hebben de Britten grote stukken van Chinees Tibet veroverd en ingelijfd bij hun Indiase kolonie. Daardoor ontstonden na de onafhankelijkheid betwiste gebieden, ettelijke keren zo groot als België, ten oosten en ten westen van Nepal en in Kasjmir. De korte oorlog tussen India en China in 1962 leidde tot de Line of Actual Control (LAC), de feitelijke bestandslijn die door beide partijen stilzwijgend min of meer als definitieve grens wordt aanvaard.

Maar de LAC ligt in de Himalaya niet overal eenduidig vast. Sommige valleien en passen zijn betwist. Dat ontspoorde in 2020-2021 in verschillende incidenten, waarbij één dodelijk gevecht plaatsvond. Beide partijen hebben sindsdien hun militaire posities in de betwiste regio’s langs de LAC verder uitgebreid, met het risico op nieuwe incidenten.

Met het huidige akkoord krijgt de-escalatie een kans. De afbouw van de troepen langs de LAC is een eerste stap. Men zal verder onderhandelen over een compromis dat het traject van de betwiste secties van de LAC vastlegt.

De bekendmaking van het akkoord geeft alvast een positief signaal aan de BRICS-top deze week, waar beide landen een hoofdrol zullen spelen.

XI en Modi in Kazan

Intussen hebben de leiders van India en China elkaar ontmoet in Kazan, waar de BRICS-top doorgaat. Uit de verslagen die beide partijen publiceerden blijkt een duidelijke wil om de relaties te verbeteren.

China en India gaan een allround dialoog opstarten. Ook de speciale commissie die de grensbetwistingen bespreekt komt binnenkort opnieuw bijeen.

Xi Jinping zei tijdens het gesprek dat ‘ontwikkeling vandaag de grootste gemene deler van beide landen is’ en noemde India ‘een groot land’. Het Chinese verslag vermeldt nog dat Modi suggesties deed om de bilaterale relaties te verbeteren en te ontwikkelen en dat Xi daar in principe mee akkoord ging.

Bronnen: Global Times, Xinhua