China en India beloven met elkaar op goede voet te blijven omgaan aan de grenzen die ze delen. De Chinese minister van Defensie Wei Fenghe is de eerste hooggeplaatste militair van China om India te bezoeken na incidenten van vorig jaar in de grensstreek van Doklam (Donglang in het Chinees).
Wei Fenghe brengt vier dagen India door.
Hartelijk
De Indiase premier Narendra Modi en Wei hadden een hartelijk onderhoud. Ze hebben plechtig beloofd dat de beide landen alles doen om verder onderling vertrouwen te scheppen en hun betrekkingen te herstellen. Vorig jaar bevonden hun legers zich dus nog in een impasse van 73 dagen in Doklam (Donglang). Dat is een gebied dat gedeeltelijk geclaimd wordt door China en door Bhutan, een staatje dat sterk afhankelijk is van India. Modi sprak over de duizendjarige vriendschap tussen China en India. Volgens hem hadden recente ontmoetingen met Xi Jinping mede gezorgd voor de verbetering van de sfeer tussen de buurlanden. Modi heeft in het afgelopen jaar China drie keer bezocht. Hij woonde topconferenties bij in Xiamen en Qingdao en bracht een onofficieel verrassingsbezoek aan Xi in Wuhan.
Koloniale erfenis
Defensieminister Wei zal met zijn Indiase collega Nirmala Sitharaman overleggen om de veiligheid en stabiliteit aan de grenzen verder te regelen. China en India hebben een gemeenschappelijke grens van maar liefst 3.500 km. Over een aantal delen van hun territorium aan die grens verschillen ze van mening. Het gaat om erfenissen van de koloniale tijd, toen Groot-Brittannië met allerlei intriges zijn macht en invloed in Azië wilde uitbreiden, onder andere ten koste van zijn toenmalig rivaal, het tsaristische Rusland. Daarbij profiteerde Londen van de zwakte van het Chinese Keizerrijk, ten gevolge van imperialistische inmenging (bijv. de Opiumoorlogen en de Onrechtvaardige Verdragen).
Wantrouwen wegnemen
De afgelopen vijftig jaar zijn ruzies en wrijvingen echter geen enkele keer op een gewapend treffen uitgelopen. Volgens experts is het contact tussen de beide legermachten wel essentieel om hun traditionele wantrouwen voor elkaar weg te nemen. Ze zullen elkaar ook op de top van APEC , in Argentinië, ontmoeten. Misschien komen er gezamenlijke legeroefeningen, uitwisselingen en vriendschapsbezoeken. De afspraak tussen Xi en Modi zou zijn dat het soort situaties als in Doklam hun goede relatie nooit meer mag verstoren. India en China kunnen inderdaad alleen maar winnen bij vreedzame samenwerking.
Machtsspel
India en China zijn BRICS-landen en op allerlei gebieden reusachtige landen in Azië: economie, cultuur en een bevolking die 40% van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Rusland en de VS hebben in India veel invloed. Tijdens de Koude Oorlog probeerde de Sovjet-Unie het land tegen rivaal China uit te spelen. Nu stuurt de VS erop aan om India, samen met Japan en Australië in te zetten in het containment dat Washington, zeker sinds Obama’s pivot to Asia systematisch aan China probeert op te leggen. Zolang opeenvolgende Indiase regeringen van dit machtsspel afkerig zijn en hun autonomie bewaken wil dat niet lukken.
SCMP, Xinhua, Wikipedia, China Daily