China en Japan herstellen betrekkingen

Tijdens zijn deelname aan het Eastern Economic Forum in Vladivostok heeft Xi Jinping ook de Japanse premier Shinzo Abe ontmoet. China en Japan zijn duidelijk bezig de betrekkingen te herstellen die ernstig gespannen waren door conflicten over hun territoria en over de visie op tragische gebeurtenissen in hun geschiedenis.

China en Japan

De handdruk is een stuk warmer nu dan een paar jaar geleden

Xi sprak zijn medeleven uit met Japan voor de tyfoon in Kansai en de aardbeving in Hokkaido, natuurrampen die vele slachtoffers hebben gemaakt en grote schade veroorzaakt. Dan heeft Xi aan Abe voorgesteld dat de twee landen samen het multilateralisme zouden verdedigen.

De rol van 2 Aziatische zwaargewichten

Hij hield ook een pleidooi voor de vrijhandel en de regels van de Wereldhandelsorganisatie (World Trade Organisation, WTO). Xi zei: ‘als economisch machtige landen in de regio horen China en Japan hun verantwoordelijkheid te nemen en een constructieve rol te spelen voor vrede, stabiliteit, ontwikkeling en welvaart. We kunnen dat zowel regionaal als op wereldvlak doen’.

Voorwaarden

De Chinese president herinnerde aan de steun die zijn land van Japan had ondervonden bij het op de rails zetten van hervormingen en de openstelling van China. Xi voegde hier wel aan toe dat het ook nodig is vast te houden aan vier politieke documenten die de landen tussen 1972 en 2008 samen hebben ondertekend. Verder vraagt China sinds lang aan Japan dat het gevoelige kwesties op een correcte manier benadert. Daarmee wordt o.a. bedoeld: ophouden met oorlogsmisdadigers te eren in de Yasukuni schrijn. Ook staat China inzake Taiwan erop dat Japan niet afwijkt van zijn officiële één-Chinalijn.

Tekenen van dooi

Abe bedankte Xi voor zijn medeleven met Kansai en Hokkaido. Hij verheugde zich over het hervatten van dialoog en samenwerking. Li Keqiang was in mei jl. in Tokio. Het was acht jaar geleden dat een Chinese premier een dergelijk bezoek had afgelegd. Hoge Japanse functionarissen kwamen naar Beijing. Op 23 oktober vieren China en Japan de veertigste verjaardag van hun Verdrag voor Vrede en Vriendschap. Het gerucht wil dat Abe bij de viering aanwezig zal zijn. Xi zou overwegen een tegenbezoek te brengen aan het buurland.

China en Japan in Thailand

Beijing en Tokio bespreken naar verluidt het project van de Bangkok skytrain in Thailand. Als het tot samenwerking komt is dat echt een doorbraak. Bij de aanleg van dat massavervoersproject is het Belt and Road Initiative betrokken en de Open Indo-Pacific Strategy. Het ene plan is gelanceerd door China, het andere door Japan. Er zou voor het eerst een synergie ontstaan tussen beide, in een derde land.

En intussen in Beijing

China en Japan… had Li Keqiang een afspraak met de Japanse zakenwereld. De delegatie van de ondernemers werd geleid door de voorzitters van de Japan Business Federation, van het Japans-Chinese Verbond voor Economie en de van de Japanse Kamer van Koophandel en Industrie. De kernboodschap van de Chinese premier: ‘door onze gezamenlijke inspanningen is er nu een momentum voor verbetering van de Chinees-Japanse betrekkingen. Laten we daarop voortbouwen. Voor China en Japan kunnen de economische belangen en de handel de propeller zijn die hun relatie voortstuwt’. Zo zullen economische belangen (en het contraproductieve beleid van Trump) Japan misschien wat afstand laten nemen van zijn rol als stokebrand voor de VS in de Oost- en Zuid-Chinese Zee.

Xinhua, South China Morning Post, The Diplomat, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *