China en Japan weer nader tot elkaar

In Beijing houdt het Comité voor de Vriendschap tussen China en Japan een driedaagse bijeenkomst. De Chinese delegatie wordt geleid door Tang Jiaxuan, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken en van de Staatsraad (vergelijkbaar met het kabinet in het westerse systeem). Aan het hoofd van de Japanse afvaardiging staat Taizo Nishimuro,  de voorzitter van de beurs, de Tokyo Stock Exchange (TSE).  
De Chinese Premier Wen Jiabao sprak de openingsvergadering toe en benadrukte het belang van de gunstige wending die de verhouding tussen beide landen sinds kort heeft genomen. Wen vroeg aan het comité om met concrete en werkbare aanbevelingen voor de beide regeringen te komen om de betrekkingen nog uit te breiden en te verbeteren.
De liberale partij, die jarenlang zo goed als een machtsmonopolie heeft gehad in Japan, had de laatste jaren toenadering en samenwerking nagestreefd met Beijing. Tijdens een bezoek in december 2009 werd aan vicepremier Xi Jinping toegezegd dat de partij die koers verder zou volgen, ook nu ze de regeringsmacht had moeten afstaan aan de Democratische Partij van Japan. Met deze laatste partij en met haar premier Yukio Hatoyama zijn de relaties tussen Tokio en Beijing ook alleen maar verder verbeterd sinds de aflossing van de wacht in september 2009.
Er blijven meningsverschillen, zoals over een atol in de Stille Oceaan, en ook bestaan er zowel in China als Japan stromingen onder de publiek opinie die van oordeel zijn dat het oorlogsverleden niet op de juiste manier is afgehandeld of verwerkt door de tegenpartij. De Chinese delegatieleider vroeg uitdrukkelijk om een ernstige en op wederzijds respect en begrip gebaseerde aanpak van dat soort gevoelige kwesties.
De hoofdstroom lijkt echter die van samenwerking te zijn. Op het verlanglijstje van de Chinezen staan vier punten:
het wederzijdse vertrouwen op de lange termijn verder laten groeien; samenwerken aan milieubescherming, een duurzame economie en technologische vooruitgang; culturele uitwisseling; en het op elkaar afstemmen van de standpunten en het beleid inzake internationale en regionale (Aziatische) kwesties.
De Japanners formuleren het op subtiele wijze lichtjes anders. Zij vinden vooral de liberalisering van de handel belangrijk, spreken van samenwerking in Azië en voor de wereldvrede. Ook zij willen zich inzetten voor culturele uitwisseling en een toename van het politieke vertrouwen over en weer.
Bron: Xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *