China en Nieuw-Zeeland versterken economische banden.

China en Nieuw-Zeeland hebben een verdrag gesloten dat hun bestaand vrijhandelsverdrag uitbreidt. Nieuw-Zeeland krijgt meer toegang tot de Chinese markt, Chinezen kunnen gemakkelijker investeren in Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is een nauwe bondgenoot van de VS.

Er gingen drie jaar onderhandelingen vooraf aan het principieel akkoord dat al eind 2019 overeengekomen werd;

De Nieuw-Zeelandse premier Prime Minister Jacinda Ardern wees erop dat China een van de belangrijkste handelspartners van haar land is, en het akkoord in tijden van de economische crisis door COVID-19 extra belangrijk is. Vorig jaar was China de grootste handelspartner , met een handelsvolume van 32 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (19 miljard euro).

Volgens handelsminister Damien O’Connor is het akkoord een uitbreiding van het bestaand handelsverdrag dat de basis legt voor de handelsrelaties de volgende tien jaar. Nieuw-Zeeland was in 2008 het eerste westerse land dat een vrijhandelsverdrag met China afsloot.

Nieuw-Zeelandse uitvoerproducten zoals zuivel, hout, papier en zeevruchten krijgen lagere invoerrechten en een soepeler administratieve afhandeling van douane, oorsprongsattesten en kwaliteitscertificaten. Het land krijgt ook nieuwe mogelijkheden in de luchtvaartsector, onderwijs en financiën. Chinese investeerders zullen dezelfde voorkeursbehandeling krijgen als die van leden van het Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership (CPTPP, zie verder). Nieuw-Zeeland zal ook meer visa verlenen aan Chinese leraars Chinese taal en toeristische gidsen.

Volgens de Chinese krant Global Times bevat het akkoord nieuwe Chinese engagementen betreffende markttoegang voor handel in goederen en diensten, investeringen en ‘andere belangrijke aspecten’. Ze bouwen voort op de regels van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Op het gebied van e-commerce, concurrentieregels, overheidsopdrachten en milieubescherming gaat het akkoord verder dan RCEP. De Chinese vrijhandelszones zullen belangrijker worden voor Nieuw-Zeeland.

Geen alleenstaand verdrag

Dat het akkoord er komt omschrijft Reuters als een illustratie van de wil van China om zich op te werpen als voorvechter van het multilateralisme. De voorbije maanden heeft China ook het RCEP met 14 andere landen van de regio afgesloten, en een investeringsverdrag met de EU. Bovendien heeft het interesse getoond in toetreding tot het CPTPP, de door Japan geleide opvolger van het Trans-Pacific Partnership (TPP). TPP was een economisch pakt van sommige Amerikaanse en Aziatische landen tegen China afgesloten door president Obama en getorpedeerd door president Trump.

Nieuw-Zeeland vormt samen met de VS, het VK, Canada en Australië de Five Eyes, een internationaal spionage en surveillance netwerk..Het is politiek erg aan de VS gebonden. Dat maakt de intensievere economische samenwerking met China ook een politiek signaal.

Bronnen: Reuters, Global Times

1 comment for “China en Nieuw-Zeeland versterken economische banden.

  1. ”zuivel, hout, papier en zeevruchten” We kopen ze van Australia en label het als NZ. Gebeurt al met Canada kreeft meeste zijn van USA. Ongebruikt papier wordt verkocht aan NZ als recycle afval en dan aan China. Deze oude truc is erg oud door de handel oorlog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *