De leiders van China en Noord-Korea hebben elkaar een tweede keer ontmoet binnen de 40 dagen. Ze willen de rangen sluiten in het vooruitzicht van de geplande ontmoeting Trump-Kim
Gedurende het voorbije weekend was Kim Jong-un in de Chinese badstad Dalian om er president Xi voor de tweede keer in 40 dagen te ontmoeten.
Ook een reeks andere leidende figuren uit beide landen namen deel aan de gesprekken. De belangrijkste was Wang Huning, lid van de Chinese zevenkoppige topleiding. De ontmoeting vond plaats een week nadat er topoverleg op het niveau van de buitenlandministers was.
Waarnemers gaan ervan uit dat de eerste ontmoeting, eind maart, het ijs gebroken heeft, nadat de relaties tussen beide landen ernstig verslechterden sinds het aantreden van Kim Jong-un in 2011. Het tweede bezoek zou tot doel gehad hebben een gezamenlijke strategie af te spreken voor de onderhandelingen tussen Kim en Trump en vast te leggen welke rol China in een toekomstig vredesproces kan spelen. Kim verklaarde dat hij kwam om president Xi te briefen over de meest recente evolutie na zijn gesprek met zijn Zuid-Koreaanse collega.
Het is voor Kim belangrijk te weten dat China volledig achter hem staat wanneer hij met Trump gaat praten. Dat gesprek zou mogelijk nog deze maand plaatsvinden. President Trump zelf liet weten dat buitenlandminister Pompeo in Noord-Korea is om de ontmoeting te regelen. Tegelijk kondigde hij een telefoongesprek met Xi aan over de handelsoorlog en Noord-Korea.
Een nauwere band en betrokkenheid van China in vredesproces
President Xi was tegenover Kim Yong-un erg positief. Hij prees de verbeterde relatie tussen beide landen en ging uitgebreid in op de wijze waarop de vriendschap en samenwerking zich verder kunnen ontwikkelen. Dat was principieel afgesproken bij hun vorig gesprek.
Xi Jinping ziet de nieuwe trip van Kim naar China als een strategisch belangrijke actie op een ‘diep, complex en kritisch kruispunt’. China staat volledig achter het engagement van Noord-Korea om het Koreaanse schiereiland te denucleariseren en de dialoog en de discussie met de VS aan te gaan. Door consequent over ontwapening op het volledige schiereiland te praten sluit China zich aan bij de Noord-Koreaanse eis dat ook de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Zuid-Korea afgebouwd wordt.
Over de toekomstige rol van China zei Xi: ‘China is bereid om met al de betrokken partijen samen te werken en een actieve rol te spelen om een allesomvattende doorbraak te bereiken in het proces van vreedzame oplossing van het Koreaanse probleem door dialoog, en om vrede en stabiliteit in de regio voor een lange periode te verwezenlijken’.
China steunt ook de plannen van Noord-Korea om voortaan te focussen op economische ontwikkeling.
Expliciet engagement voor denuclearisering
Kim Yong-un van zijn kant herhaalde expliciet dat hij bereid is Korea kernvrij te maken.’Wanneer betrokken partijen de vijandige maatregelen en de dreigingen tegen de veiligheid van Noord-Korea stopzetten, dan is het voor Noord-Korea niet nodig om kernwapens te hebben en is denuclearisering mogelijk’ via het opbouwen van vertrouwen en in stappen. Het citaat, dat door het Chinese persagentschap Xinhua verspreid is, staat echter niet in het verslag van het Noord-Koreaans persagentschap.
Kim bedankte Beijing voor zijn strategische steun. Ook hij pleitte voor uitdiepen van de vriendschappelijke relaties en meer samenwerking.
Bronnen: Xinhua, SCMP, Bloomberg, Reuters
‘China steunt ook de plannen van Noord-Korea om voortaan te focussen op economische ontwikkeling.’
Het is inderdaad opmerkelijk dat er in de officiële Chinese verklaringen überhaupt meningen van Xi staan over het Noord-Koreaanse beleid. Xi prijst ‘het grote belang dat Kim hecht aan de ontwikkeling van de economie en de verbetering van de welvaart voor de bevolking’. Verder ‘begrijpt en steunt China het feit dat de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) de strategische focus verlegt naar economische opbouw’. Er wordt wel aan toegevoegd dat ‘de kameraden van de DVK een weg hebben gekozen die geschikt is voor de specifieke nationale omstandigheden’.
Ook bijzonder kan het zijn dat China zo de nadruk legt op het socialistische karakter van beide landen en de kameraadschap tussen hun leidende partijen.