China en Pakistan, ‘ijzeren vriendschap’

China en Pakistan hebben hun vriendschap verstevigd tijdens gesprekken die Wang Yi met Pakistaanse leiders had

foto min. BuZa China

Wang Yi, de minister van Buitenlandse Zaken van China, is van vrijdag tot en met dinsdag in Pakistan. Hij had een ontmoeting met president Arif Alvi en met premier Imran Khan. Verder stonden op het programma van Wang Yi: gesprekken met ambtgenoot Shah Mehmood Qureshi en met de stafchef van het leger, Qamar Javed Bajwa. Ook aan de trilaterale dialoog China-Afghanistan-Pakistan, die voor de derde keer werd gehouden, neemt de Chinese minister van BuZa deel.

Ontwikkelingsbeleid

President Alvi noemde China de betrouwbaarste ‘ijzeren vriend’ van Pakistan en zei dat zijn land zich zou zich verzetten tegen elke poging om China te isoleren. Alvi feliciteerde China met de successen van de afgelopen 70 jaar. Pakistan was volgens de president van plan te leren van de ervaringen die China bij zijn ontwikkelingsbeleid had opgedaan. De China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) zou er volgens Alvi voor zorgen dat Pakistan sneller zelf tot ontwikkeling kon komen. Yao Jing, de Chinese ambassadeur, in Pakistan heeft aangekondigd dat Beijing van plan is voor 1 miljard dollar in ontwikkelingsprojecten te investeren in Islamabad, zo meldt de Khaleej Times uit Dubai. Bovendien wordt de tweede fase van het vrijhandelsakkoord tussen China en Pakistan voltooid, waarna op 90 % van de Pakistaanse export geen invoerrechten meer zal worden geheven. Yao voorspelde dat die export met een waarde van 500 miljoen dollar kan toenemen, waardoor de handelsbalans meer in evenwicht komt.

Veiligheid

Volgens de president van Pakistan zijn de beide landen van plan om nog meer samen te werken bij de strijd tegen het terrorisme. Zijn regering zou de Chinese burgers en projecten in Pakistan bescherming bieden en helpen om de East Turkestan Islamic Movement onschadelijk te maken. (Deze terreurorganisatie is opgericht door Oeigoerse jihadisten en ze wil volgens de Verenigde Naties de provincie Xinjiang van China afscheuren om er een islamistische staat van te maken). Anderzijds sprak Arif Alvi zijn dank uit voor de steun en het begrip dat Pakistan van China krijgt ‘in de internationale arena’.

De haven van Gwadar, sluitstuk van de China-Pakistan Economic Corridor (foto Xinhua)

Gemeenschappelijke belangen

Wang Yi karakteriseerde de betrekkingen als een ‘all-weather strategic cooperative partnership’. Het is een partnerschap dat onder alle omstandigheden standhoudt en dat gericht is op nationale soevereiniteit, territoriale integriteit en op de rechten en belangen zowel van Pakistan als van China. Wat de bijdrage van China aan de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) betreft, kan Islamabad op Beijing blijven rekenen. De schulden die Pakistan bij het miljardenproject had gemaakt wogen zwaar op de betalingsbalans. Dat was een van de gevolgen van slechte economische planning van de vorige regering. Sinds zijn aantreden, een jaar geleden, heeft de nieuwe premier Imran Khan van China een financiële steun in de rug gekregen in de vorm van een lening op korte termijn waarmee de roepie, de munt van het land, werd ondersteund.

Pakistan en India in evenwicht houden

Evenwicht tussen India en Pakistan is nog een gedeeld belang. China ondersteunt formeel een verzoek van Pakistan aan de VN inzake Kasjmir, een regio die India en Pakistan beide claimen. India heeft vorige maand de autonomie van Kasjmir eenzijdig opgeheven en Pakistan wil dat de Veiligheidsraad daarover besloten beraadslagingen houdt. China is voor een vreedzame en onderhandelde oplossing van het langdurige geschil.

De rol van het leger

Het gesprek van Wang Yi met stafchef Qamar Javed Bajwa ging uiteraard vooral over de veiligheid. Het Pakistaanse leger levert inspanningen om de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) te beschermen. Pakistan wil zijn relatie met Afghanistan verbeteren en bijdragen aan de vrede en verzoening, en aan de stabiliteit in het buurland. Het leger kan daarin een rol spelen en China bekijkt dat alles positief. Van 2008 tot 2017 is Pakistan de grootste klant geweest van de Chinese wapenverkoop. Pakistaanse aankopen van 6 miljard dollar in die periode kwamen neer op 42% van de totale Chinese wapenexport.

Xinhua, fmprc.gov.cn (website min. BuZa van China), un.org (website VN), South China Morning Post, khaleejtimes.com

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *