De ministers van Gezondheid van de G20 hebben een video-bijeenkomst gehouden. De VS wilde en verkreeg, om China dwars te zitten, dat ze in hun tekst achteraf zouden zwijgen over de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor Washington blijft de strijd tegen China primeren boven de strijd tegen de pandemie.
Op initiatief van het secretariaat van de G20 dat Saudi-Arabië dit jaar waarneemt hielden de ministers van gezondheid van de G20 zondag een virtuele vergadering. Spanje, Singapore, Jordanië en Zwitserland die niet als afzonderlijke landen lid zijn, waren uitgenodigd, alsook de WHO en de Wereldbank.
Bijval voor WHO
Het hoofd van de WHO, Dr. Ghebreyesus, hield een belangrijke toespraak. Vooraf was een communiqué opgesteld van 52 alinea’s met daarin steun voor het werk van de WHO en verdere samenwerking met de WHO. Het ging over maatregelen voor de bescherming van zorgverleners, medische voorraden, diagnose, medicijnen en vaccins. De tekst kreeg bijval in de toespraken van vele ministers van Gezondheid, o.a. van Canada, Rusland en China. Italië en Japan noemden zich ‘voorstander van internationale coördinatie’. Ook Duitsland had vooraf gezegd achter de WHO te blijven staan. De organisatie ging er dus van uit dat de ontwerptekst zou worden goedgekeurd, dat blijkt duidelijk uit de toespraak van de WHO-directeur.
Beloften G20
De vergadering leek het eens over de vorming van een internationaal centrum voor het spreiden van kennis over gezondheidszorg, van een digitale werkgroep gezondheid en een groep voor het uitwisselen van praktijken om te zorgen voor zorgveiligheid. De WHO toonde zich blij met die beloften van de G20. De organisatie dankte de regering van Saudi-Arabië voor het organiseren van de speciale conferentie. Daarbij had Riyad 500 miljoen dollar steungeld toegezegd, een donatie die uiteraard ook in dank aanvaard werd. De Wereldgezondheidsorganisatie merkte op dat de beperkingen in veel landen van de G20 geleidelijk worden verminderd. Ze keurde dat enerzijds goed, maar vroeg om een verstandige en voorzichtige aanpak.
Oproep tot solidariteit
De WHO vroeg vooral om nu de landen niet in de steek te laten waar de pandemie zich het meest lijkt op te richten en die het minst in staat zijn om COVID-19 het hoofd te bieden. De organisatie beloofde te blijven leiding geven aan de strijd op alle terreinen tegen de pandemie, samen met de G20, de Internationale Kamer van Koophandel, en het World Food Programme van de Verenigde Naties. Als voorbeeld werd de Solidarity Trial genoemd. Die moet een stevige wetenschappelijke basis geven aan vier geneesmiddelen die op dit moment getest worden. De WHO riep alle G20-landen op om ‘samen de productie en eerlijke distributie van essentiële voorraden te verhogen en handelsbarrières weg te nemen die gezondheidswerkers en hun patiënten in gevaar brengen’.
Amerikaanse druk
De VS had geweigerd zijn minister te laten deelnemen aan de speciale G20 top van ministers. In plaats daarvan trad onderminister Hargan op, samen met een ambtenaar. Hargan zei dat de VS de ontwerptekst niet zou ondertekenen en dat de vergadering maar een korte samenvatting moest publiceren, waaruit elke verwijzing naar de WHO was weggelaten. De Gezondheidsministers zijn blijkbaar voor de druk gezwicht. De persverklaring achteraf is een weinig zeggende tekst geworden. Het verschil tussen de tekst van 19 april en de verklaring van steun aan de WHO die de G20 leiders op 26 maart uitgaven is overweldigend.
‘VS amputeert hand van chirurg’
Intussen houdt president Trump vol dat de WHO in feite een instrument van China is en heeft hij de Amerikaanse financiering ervan stopgezet. Volgens WHO woordvoerder David Nabarro is het ‘alsof je de rechterhand van een chirurg amputeert terwijl hij een zware operatie uitvoert’.
Hoop
Het officiële persbureau Xinhua bericht uitgebreid en lovend over de vergadering van de G20 ministers van Gezondheid. Een commentator schrijft op 19 april in de Global Times: ‘China moet zijn internationale hulp niet laten afremmen door het gestook (van de VS)’. China laat blijkbaar de hoop niet varen om de internationale gemeenschap te bewegen tot een eensgezinde solidariteit tegen COVID-19.
Bronnen: g20.org, WHO.int, Guardian, New York Times, Xinhua, Japan Times,Global Times
Zie ook: Xinhua Commentary: Allow no Cold War thinking in COVID-19 vaccine development
https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/xwfw_665399/s2510_665401/t1772006.shtml
vragen over Wuhan, Los Angeles en over G77