De OESO bevestigt dat de Chinese economie de enige van de G20 landen is die dit jaar zal groeien.
De OESO is de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een organisatie van de rijkste westerse landen. In juni had ze nog voorspeld dat de Chinese economie dit jaar 3,7% zou krimpen. Nu is dat herzien: er komt dit jaar 1,8% groei. In 2021 zou de groei zelfs oplopen tot 8%.
Sleutel tot het Chinese succes is het snel onder controle brengen van de corona uitbraak, waardoor de economie sneller dan elders kan heropleven. China heeft de uitbraak van het coronavirus snel en radicaal aangepakt en dat schiep de voorwaarden om de lockdown maatregelen na een tijdje af te bouwen en bedrijven te laten heropenen. Daardoor herstelde de Chinese economie sneller dan verwacht, schrijft de OESO. Tegen het einde van het tweede trimester zat men al terug op het niveau van vorig jaar.
De economische cijfers voor augustus waren in het algemeen beter dan in het buitenland verwacht werd. De groei van de industriële productie versnelde en dat was één van de motoren van het economisch herstel.
G20 niet rooskleurig
Laurence Boone, hoofdeconomist van OESO vermeldt dat ‘China het enige land van de G20 (de twintig grootste economieën ter wereld) is dat dit jaar groei mag verwachten. Het economisch herstel van China na de financiële wereldcrisis van 2008 hielp de hele wereld uit het moeras trekken. Dat zal nu veel minder het geval zijn. Boone: ‘China hangt nu minder van uitvoer af en voert veel minder investeringskapitaal in, het steunt meer op productie voor binnenlands verbruik voor zijn herstel. Concreet betekent dit dat landen die veel naar China uitvoeren het niet zo goed zullen doen.’ De toename van de vraag op de Chinese binnenlandse markt heeft wel de grondstoffenprijzen wereldwijd ondersteund en de financiële markten een boost gegeven.
Een zwakker punt volgens de OESO is de nog beperkte vraag naar diensten, bijvoorbeeld voor diensten die dicht contact vergen en internationaal toerisme. Het vertrouwen is nog niet helemaal terug, er zijn nog beperkende maatregelen van kracht en het gedrag van de consumenten is veranderd.
Bij haar voorspellingen houdt OESO er rekening mee dat nieuwe beperkte lokale coronauitbraken in China kunnen plaatsvinden
Wereldwijd voorspelt OESO voor 2020 een daling van het bnp met 4,5%. Dat is optimistischer dan de 7,6% daling die ze in juni voorzag.
Optimisme gedeeld
De OESO-voorspellingen voor China liggen in lijn met verklaringen van de Chinese regering en recente economische indicatoren.
Op een online evenement van het World Economic Forum heeft premier Li aan 500 internationale zakenmensen bevestigd dat de Chinese economie dit jaar zal groeien. Deze verwezenlijking komt er volgens hem dank zij de regeringspolitiek die tientallen miljoenen middelgrote, kleine en microbedrijfjes en zelfstandigen ondersteund heeft om door de crisis te geraken.
Robin Xing Ziqiang, chief China economist bij Morgan Stanley, ziet in de recentste economische indicatoren voor China dat het economisch herstel, dat oorspronkelijk vooral steunde op overheidsinitiatieven, zich verbreedt naar de privé-investeringen en de kleinhandel. De uitvoer en het gebruik van diensten bleven het in september goed doen. Hij ziet in het derde trimester 4,7% groei. Gespecialiseerde analisten van andere banken zitten op dezelfde lijn.
Bronnen: Caixin, South China Morning Post