China gaat nog meer open voor import

China zal meer importeren: dat is de manier waarop het land de wereldhandel wil stimuleren en Europa door de crisis helpen. Toezeggingen in die zin werden gedaan door president Hu Jintao bij de viering van 10 jaar lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en door Fu Ying, onderminister van Buitenlandse Zaken.
Fu Ying, die sprak  in de marge van de World Policy Conference in Wenen, gaf commentaar bij de suggesties die de laatste tijd te horen zijn geweest dat China een groot deel van de Europese regeringsschulden zou moeten opkopen, om de Eurozone door de crisis heen te helpen en in zijn eigen belang. Beijing zou dan zijn geldreserves diversifiëren, door het aandeel van de dollar te verminderen, en zijn eigen grootste exportmarkt, Europa, versterken. De visie van China, verwoord door de onderminister, is dat een land met 120 miljoen mensen die minder dan 1 dollar per dag hebben, niet in de positie is om rijke, ontwikkelde landen te redden via een vorm van ‘ontwikkelingshulp’. Het is een beter idee om met internationale partners te blijven samenwerken en vooral om de economie van Europa te stimuleren. Dat laatste doet China door te investeren, te kopen in Europa en meer te importeren uit het continent.
Hu Jintao van zijn kant sprak op de viering van tien jaar lidmaatschap van de WTO en voorspelde dat in de komende vijf jaar de jaarlijkse import van zijn land 8 biljoen (een miljoen maal een miljoen) dollar zou overtreffen. Ter vergelijking: de afgelopen tien jaar was de totale import 7,5 biljoen, in grote mate dank zij het succesrijke lidmaatschap van de WTO. De import zo sterk verhogen als beloofd zal een stevige inspanning vragen. Zo kocht China in 2010 slechts voor 1,39 biljoen goederen in het buitenland. Hoopgevende tekenen die daar tegenover staan zijn bijvoorbeeld dat het handelsoverschot in november afnam tot 14,5 miljard dollar, tegenover 17 miljard in oktober. Ook steeg in november volgens de douane de import met 22%, de export maar met 14%. Volgens de Chinese president zal zijn land met volle overtuiging streven naar een evenwichtige handelsbalans. Hu Jintao zei dat China kansen wilde creëren voor heel wat landen in de wereld en bezig bleef de eigen economie te hervormen. Een van de krachtlijnen daarin is  de stimulering van de binnenlandse consumptie die de belangrijkste motor van de groei moet worden in plaats van de export.
Bronnen: WGN Radio (radio Chicago, VS) http://www.wgnradio.com/, BBC, China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *