Eind juni overtrof de geïnstalleerde capaciteit van zon- en windenergie voor het eerst die van steenkool. De piek van koolstofuitstoot door elektriciteitsopwekking is voor binnenkort. China haalt nu al sommige doelstellingen voor 2030.
End juni was in China 1.180 gigawatt (GW) zonne- en windenergie verbonden met het elektriciteitsnet. Dat betekent 38,4% van alle capaciteit voor elektriciteitsproductie.
Steenkoolcentrales hadden een gezamenlijke capaciteit van 1.170 GW, 38,1% van het totaal.
De resterende 23,5% komt van waterkracht, kernenergie, gascentrales, biomassa en andere vormen van elektriciteitsproductie.
Het totaal aan hernieuwbare capaciteit overtrof die van steenkool voor het eerst in juni 2023. Dat was toen inclusief waterkracht en biomassa. Dat zon- en windenergie in een jaar tijd op hun eentje steenkool kunnen voorbijsteken toont de fenomenale snelheid van de uitrol.
Piekuitstoot elektriciteitsproductie voor binnenkort
Voor Gao Yuhe, het hoofd van de missie van Greenpeace East Asia in Beijing is een belangrijke nieuwe fase aangebroken. Weldra zal zon- en windenergie volstaan om de groei in de vraag naar elektriciteit te dekken. Concreet betekent dit dat er geen bijkomende steenkoolcentrales moeten gebouwd worden. De uitstoot van koolstof bij de elektriciteitsproductie, de belangrijkste bron van uitstoot in China, kan al vóór 2025 pieken.
Tussen januari en mei van dit jaar was 80% van de nieuw toegevoegde opwekkingscapaciteit hernieuwbaar. Volgens informatie door de nationale televisie CGN ging meer dan 70% van de investeringen door de grootste elektriciteitsbedrijven naar hernieuwbare energie.
Alle vormen van hernieuwbare energie staan nu samen in voor 53,4% van de totale opwekkingscapaciteit. Einde 2023 was dit nog maar 51,9%.
Zon en wind alleen zullen eind dit jaar zorgen voor ongeveer 1.350 GW, 40% van alle opwekkingscapaciteit. De oorspronkelijke nationale planning had als doelstelling 1.200 GW in 2030. Die doelstelling bereikt men waarschijnlijk al deze maand.
Aanpassing netwerk vereist
De belangrijkste rem op de verdere toename van hernieuwbare energie is niet de productie of de kostprijs van de installaties. Hernieuwbare energie vraagt investeringen in het netwerk, omdat de productie op andere plaatsen gebeurt en afhankelijk is van het weer. Nieuwe aanvoerlijnen, grootschalige installaties voor opslag en marktprijzen die het verbruik moduleren volgens het aanbod zijn enkele van de noodzakelijke aanpassingen.
Virtuele centrales
Een mooi voorbeeld van netaanpassing is de eerste Chinese volledig groene virtuele elektriciteitscentrale. De centrale is opgezet door China General Nuclear Power Corp. in een industriepark in Ningbo, een belangrijke havenstad in de provincie Zhejiang.
De virtuele centrale combineert verspreide productie door zonnepanelen, windmolens en in beperkte mate warmtekrachtkoppeling op fuel, met opslagsystemen en laadpalen.
Door een intelligente integratie van verspreide productie met wisselende vraag dekt ze 80% van de dagelijkse elektriciteitsbehoeften van de industriezone.
De virtuele centrale monitort voortdurend de diverse productiecapaciteiten en het verbruik en brengt die in evenwicht. In functie van de prijzen in real time wordt geschakeld tussen de verschillende productiemogelijkheden.
Ningbo is niet het enige project maar wel het eerste volledig groene. Ook Guangdong, Shanghai and Hebei hebben pilotprojecten lopen.
Bron: Caixin