China helpt Ecuador schuldprobleem oplossen en meer sociale politiek voeren

De regering van Ecuador heeft met twee Chinese staatsbanken een grote schuldherschikking onderhandeld. Daardoor komt geld vrij voor meer sociale projecten. China is een belangrijke financier voor Ecuador en andere landen in financiële moeilijkheden die de liberale dictaten van het IMF niet willen aanvaarden.

Foto : Xinhua/ Li Xiang Disclaimer

De regering van Ecuador heeft aangekondigd dat het een schuldherschikking onderhandeld heeft met twee Chinese staatsbanken. Die maakt tot 2025 liefst 1,4 miljard dollar vrij. Het gaat om 1,4 miljard schulden bij de China Development Bank en 1,8 miljard dollar bij de Eximbank. Beiden zijn niet-commerciële staatsbanken gericht op ontwikkelings- en buitenlandse projecten.

In de akkoorden wordt de terugbetalingstermijn van de leningen verlengd en de rentevoet verlaagd.

Het resultaat: van nu tot 2025 zal Ecuador 1,4 miljard dollar minder moeten betalen. De lening bij China Development Bank moet pas vanaf 2027 terugbetaald worden, die van de Eximbank vanaf 2032.
Een aparte deal tussen het staatsoliebedrijf Petroecuador en een chinees oliebedrijf zal voor de Ecuadoraanse overheid nog eens 709 miljoen dollar opbrengen, afkomstig uit de olieverkoop.

Partner in nood

China is sinds een tiental jaren de belangrijkste financier van Ecuador. Sinds de huidige regering aan de macht kwam in 2017 heeft het voor 18 miljard dollar leningen toegekend.

China treedt meer en meer op als alternatief voor het IMF. Het IMF verschaft noodleningen aan landen in financiële problemen. Daar worden strenge voorwaarden aan gekoppeld, zoals het uitvoeren van een liberaal hervormingsprogramma met afbouw van sociale diensten. China verschaft echter noodleningen zonder voorwaarden. Zo ontvingen Pakistan, Sri Lanka en Ergentinië sinds 2017 in totaal voor bijna 33 miljard dollar Chinese noodleningen.

In het geval van Ecuador moeten de door de schuldherschikking vrijkomende bedragen dienen om tegemoet te komen aan protestbewegingen van inheemse volken over de gestegen prijzen voor brandstof en levensmiddelen. Ze vragen ook hogere budgetten voor sociale programma’s.

Ecuador en China onderhandelen ook nog over een vrijhandelsverdrag. Ecuador hoopt dat tegen december rond te krijgen, wanneer er een zakelijke top tussen China en de landen van Latijns-Amerika en de Caraïben gehouden wordt.

Bron: Financial Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *