China houdt – in elk geval nog enige tijd – vast aan zijn beleid van geboortebeperking. Dat heeft de directeur van de staatscommissie voor bevolking en gezinsplanning verklaard naar aanleiding van de globale aandacht voor de wereldwijde toename van de bevolking tot 7 miljard. In 2020 zal China 1,45 miljard mensen tellen en overbevolking is er nog steeds een grote uitdaging voor de economische en sociale ontwikkeling. De regering beseft het nijpende karakter van de twee grote problemen aan de debetzijde van het beleid, een verouderende bevolking en een wanverhouding man-vrouw in de bevolkingsopbouw (Tegenover elke 100 meisjes geboren in 2010 stonden er 118 jongens. Meer dan 13% van de bevolking is ouder dan 60. De trends zetten zich voort). Er wordt dan ook al jarenlang gezocht naar oplossingen hiervoor. Beijing laat zich adviseren door demografen en de vraag of de zogenaamde eenkindpolitiek moet worden verder gezet duikt regelmatig op in discussies in politieke kringen en in de publieke opinie.
Voorlopig blijft het besluit echter om op de ingeslagen weg verder te gaan. Het land telt nu al 1,34 miljard mensen en het gaat er prat op dat het aan de Chinese planning te danken is dat het wereldwijd bereiken van de kaap van zeven miljard ten minste vijf jaar later gebeurt, althans volgens een prominente demograaf.
Eind jaren 70 is de eenkindpolitiek afgekondigd, onder andere om de druk op het milieu en de grondstoffen te verminderen en de economische ontwikkeling mogelijk te maken. Een opmerkelijk resultaat is het dat de geboorteregeling mede de voorwaarden heeft geschapen voor sociale stabiliteit, omdat het land de vraag naar onderwijs, werk en huisvesting zo toch min of meer aankan. Demografen en politici stellen dat het onder andere dank zij het geboortenbeleid is dat China de babysterfte spectaculair heeft laten dalen, dat het nu een gemiddelde levensverwachting kent van 73,5 jaar en dat de kinderen er gemiddeld minimaal negen jaar school lopen. Ook aan twee grote campagnes van de Verenigde Naties, het plan betreffende de wereldbevolking en de Millenniumdoelstellingen, heeft China een positieve en sterke bijdrage kunnen leveren. Het denken en het wetenschappelijk afwegen van voor- en nadelen, met de collectieve belangen voor ogen, gaan echter door.
Bron: China Daily