China in Rio (upd)

China in Rio: van de derdewereldlanden presteert China op olympisch gebied veruit het beste. Chinese sporters leveren fenomenale prestaties, maar halen iets minder goud dan er was gehoopt. Publiek en sporters reageren nuchter hierop. China is verder nog altijd het Rijk van het Tafeltennis. Het land kan ook tevreden zijn dat de sporters zo happy zijn en dat ze er zo stijlvol bijlopen.

China in Rio

China viert goud bij volleybal vrouwen


‘Special reports’ bij  Xinhua en CNTV, er is een korte video over het tafeltennis voor vrouwen en een andere video over het goud bij het volleybal van de vrouwen
Medailles

Wat zien we vandaag als we kijken in de medaillespiegel (in België het medailleklassement)?
China heeft 26 gouden, 18 zilveren en 26 bronzen medailles, in totaal 70. Het Verenigd Koninkrijk heeft in totaal 67 medailles, maar staat met zijn 27 gouden en 23 zilveren medailles voor China in de rangschikking. De VS is  eerste met 121 medailles in totaal, waarvan 46 gouden.
(upd) Nog meer interessante vergelijkingspunten vormen de klasseringen van andere derdewereldlanden. India is een land dat qua bevolkingsaantal China benadert en dat recent een sterke economische groei heeft gekend. Er zijn ook essentiële verschillen: India wordt geteisterd door (o.a.) godsdienstig geweld tussen bevolkingsgroepen en regio’s en heeft een regering waarvan de armoedebestrijding en de gelijke spreiding van de welvaart bepaald niet hoog op de agenda staan. Het land heeft in Rio 1 zilveren en 1 bronzen medaille behaald. China was lange tijd het enige derdewereldland in de top 10. Het volgende land in ontwikkeling, de vroegere ‘Aziatische tijger’ Zuid-Korea, staat op 8 met 21 medailles. Het eerste land van Zuid-Amerika, op de 13e plaats, is Brazilië met 19 medailles. Opmerkelijk is dat Brazilië er als gastland niet in slaagt om beter te doen, in tegenstelling tot China in Beijing 2008. Voor Afrika is Kenia de nummer één op de 15e plaats met 15 medailles.
People’s Daily plaatst een artikel van een collega van Global Times over de nuchtere reactie van de Chinezen op de minder grote oogst aan gouden  medailles Chinese public unfazed by sluggish medal winning at Rio Games
De zakenkrant Caixin merkt verder op: ‘Chinese sportliefhebbers die de zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro volgen, merken een verschil aan de huidige generatie olympiërs van hun land: de jonge atleten van vandaag barsten zelden nog in tranen uit als ze geen goud behalen.’
China heeft op 18 augustus in totaal 54 medailles, waarvan 19 gouden, 15 zilveren en 20 bronzen. Het staat derde in de rangschikking van de medailles. Het Verenigd Koninkrijk (Groot Brittannië en Noord Ierland) staat op twee dank zij 19 gouden en 19 zilveren medailles. Wat het totale aantal betreft heeft het VK met 50 iets minder dan China. De VS presteert zoals op alle recente Olympische Zomerspelen veruit het sterkste met 93 medailles, waarvan 30 gouden. Gewichtheffen, schoonspringen en tafeltennis zijn de disciplines waarin China tot nog toe het meeste goud haalt.

Rijk van het Tafeltennis (upd)

team-china-table-tennis-rio-2016China heeft vier gouden en twee zilveren medailles behaald in het tafeltennis voor mannen en vrouwen, zowel bij het enkel- als bij het teamspel. Het totale aantal gouden medailles dat China heeft gewonnen sinds het tafeltennis een olympische sport werd in 1988 is 28, op de 32 die konden worden behaald. Tijdens de drie recentste Olympische Spelen (Beijing, Londen, Rio) wonnen de Chinese mannen telkens het tafeltennis voor teams. Gelukwensen en bewondering zijn er voor de Japanse spelers. De Chinese tafeltennissers voorzien dat ze aan Japan een sterke concurrent gaan krijgen in de sport, zeker bij de Spelen van 2020 die in Tokio zullen plaatsvinden. Voor nu blijft China, waar tafeltennis de nationale sport is, het ‘Rijk van het Tafeltennis’.

Fu-fenomeen (upd)

Fu YuanhaiDe Chinese zwemster Fu Yuanhui is in Rio de ster van het Chinese team op het gebied van persoonlijke uitstraling. Zij eindigde op een gedeelde derde plaats op de 100 meter rugslag. Op die prestatie had ze blij verrast gereageerd en door haar gekke gezichtjes en grappige uitspraken (‘mijn armen waren misschien iets te kort’ … ‘mijn prestaties komen door mijn prehistorische krachten’) is zij in korte tijd erg geliefd geworden in de Chinese media en social media en bij de internationale sportpers. Toen ze in een tv-interview langs haar neus weg vertelde dat haar mindere prestatie te maken zou kunnen hebben met het feit dat ze ongesteld was, ging haar populariteit zeker bij de internationale media in overdrive omdat ze ‘het taboe rond menstruatie in de sport’ had doorbroken. Het was overigens die uitspraak van Fu waar de Chinese media iets zuiniger over hebben bericht, en dat kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Waar de buitenlandse media dan weer over zwijgen is het feit dat Fu ‘representatief  is voor de huidige generatie die het meest profiteert van de hervormingen en het beleid van openheid’… Jonge mensen zoals Fu hebben meer middelen (zoals internet) en meer kansen om zich veelzijdig en individueel te ontplooien: ‘Zij zoeken het geluk meer dan geld of roem’. Het lijkt dan weer alsof alleen de Chinese journalisten dat beseffen. (Zie ook boven: het rubriekje medailles met een verwijzing naar Hu Shulins Farewell Medal Mania, Hello Sports Reform in Caixin)

Chinese sporters niet voor de Volksrepubliek

Rio

Hsiao Meiyu van Chinese Taipei (foto Xinhua)


Om historisch politieke redenen zijn er twee gebieden die in Rio een aparte delegatie hebben hoewel ze bij China horen. De speciale administratieve regio Hongkong, die door de Britten aan China is teruggegeven, maar in China een aparte status heeft onder het motto ‘één land, twee systemen’, heeft 37 deelnemers in 9 sporten afgevaardigd.
Taiwan, de provincie die zich in 1949 de facto heeft afgescheurd en waarmee de Volksrepubliek hereniging nastreeft mag met een aparte delegatie deelnemen onder de naam Chinese Taipei. Zij hebben 57 atleten in 18 sporten. Chinese Taipei behaalde tot nog toe 1 gouden en 2 bronzen, dus 3 medailles.
Er zijn ook tientallen Chinese sporters die voor een ander land uitkomen omdat zij geëmigreerd zijn. In de meeste gevallen gaat het om economische migranten: zij moesten wel uitwijken om in hun sporttak een professionele carrière op te bouwen, bijvoorbeeld omdat het aanbod te groot was in China zelf. Dat geldt zeker voor het tafeltennis.

Swingende wielrenners

De Chinese baanwielrenners, zowel vrouwen als mannen, swingen niet alleen met hun prestaties, maar ook met hun look. Internationale aandacht gaat naar hun originele en opvallende, volgens sommigen oogstrelende fietshelmen. Die helmen hebben volgens whatsonweibo.com verschillende functies: ze dienen uiteraard de veiligheid, maar ze zouden ‘ook geluksbrengers, mascottes zijn en ze promoten het Chinese design en het cultureel erfgoed’.

het masker van Zhang Fei, legendarische krijger uit de komische opera

het masker van Zhang Fei, legendarische krijger uit de komische opera


Er staan maskers op die typisch zijn voor de Peking Opera en zijn helder rood, een kleur die in China traditioneel staat voor welvaart. Lees meer in Made-in-China Olympic Design: The Helmets of China’s Cycling Track Team, dat zich baseert op een Chinees artikel op de weibo van China Daily

‘Solidariteit’ 

In een artikel over de 2.000 dopingtests die het International Olympic Committee (IOC) tot nog toe heeft uitgevoerd, zonder melding te maken van de resultaten, citeert Xinhua IOC woordvoerder Mark Adams. Op een vraag of het IOC ‘spijt heeft’ dat het de Spelen aan Rio heeft toegekend, geeft Adams het volgende veelzeggende antwoord: ‘absoluut niet. Dit zijn de eerste Olympische Spelen in Zuid-Amerika. Dat is erg belangrijk voor ons. Met alle problemen die ze hier hebben…in de economie, de politiek, is het een serieuze vorm van solidariteit. Ik meen dat we op deze Spelen zullen terugkijken als iets dat echt goed was voor de olympische beweging.’
China feliciteert Singapore met zijn eerste gouden medaille op een Olympische Spelen. Eerder was Vietnam ook al uitgebreid gefeliciteerd met een eerste gouden medaille.

Wielrennen

teamsprintChina heeft zijn eerste gouden medaille bij het wielrennen ooit behaald in Rio. Wielrensters Gong Jinjie en Zhong Tianshi wonnen de teamsprint op de olympische wielerbaan. De teamsprint is geen onderdeel waarbij renners tegen elkaar sprinten, maar een tijdrit met drie voor de mannen en met twee voor de vrouwen. Het is vergelijkbaar met een ploegentijdrit, maar dan op de baan en niet op de weg. Dit is een kleine doorbraak in een sport waarin China (nog?) niet uitblinkt: het wielrennen. Het zat er wel aan te komen: in Londen won Gong Jinjie, samen met een andere teamgenote, Guo Shuang, al zilver. Gong en Zhong Tianshi hadden het wereldrecord en het olympisch record al gebroken in de eerste ronden van teamsprint.

Groot team

table tennis womenIn Rio heeft China 416 atleten, onder wie 35 voormalige Olympische kampioenen. Het olympische team zelf bestaat uit 160 mannen en 256 vrouwen. Zij nemen aan 210 toernooien deel in 26 sporttakken. Met 711 personen is de hele delegatie de grootste die China ooit naar het buitenland heeft gestuurd. Er zijn 29 buitenlandse coaches mee.
Zowel de jongste als de oudste Chinese deelnemers zijn vrouwen: Ai Yanhan (14), voor zwemmen en Chen Ying, 39, voor schieten. De laatste heeft overigens al vier Olympische Spelen meegemaakt en een keer zilver en goud gewonnen. China heeft in 2008, toen het zelf de Spelen organiseerde (als eerste Derdewereldland) de meeste medailles gewonnen en werd wat medaillewinst betreft tweede in Londen 2012.
People’s Daily, Xinhua, BBC China, BBC.com/sport, Wikipedia, China Daily, The Sun, Caixin,
video CCTV http://english.cctv.com/2016/08/07/VIDEaAVLDu2JpP2XXcTsK9yz160807.shtml

 
 

2 comments for “China in Rio (upd)

  1. It will be interesting to see whether Great Britain can continue to dominate the Olympic cycling events now that China appears to have noticed the sport. I think we have some interesting competition ahead.

  2. Meeste Japanse tennisspeler kregen hun training in China. Ai Fukuhara zij spreekt fluent Chinese met sterke noord oost accent.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *