China-India: Liever samenwerking dan confrontatie

China en India hebben een akkoord gesloten dat een einde maakt aan een dreigende confrontatie langs de Westelijke grens. Het onzeker geworden tweedaags bezoek van de Indiase minister van Buitenlandse Betrekkingen Salman Khursid aan China gaat vanaf vandaag toch door.

Betwiste zones

Betwiste zones


In Ladakh voor de Indiërs of  Tiannan River Valley voor de Chinezen stonden sinds 15 april een compagnie Indiase en Chinese troepen oog in oog  in een betwiste zone. De Indiase regering beschuldigde een vijftigtal Chinese troepen ervan een kamp te hebben gebouwd 19 kilometer aan de Indiase kant van een informele grens, de Line of Actual control. China ontkende de beschuldiging en verklaarde dat haar troepen aan de Chinese zijde bleven.
Beide regeringen hebben grote terughoudendheid getoond zodat het conflict niet kon ontsporen. Dit ondanks kritiek van Indiase radikale nationalisten op de regering. De Indiase regering bleef verklaren dat het een ‘lokaal’ probleem was dat via diplomatieke weg zou opgelost worden. In de Chinese officiële pers werd het conflict zelfs pas gemeld nadat er een akkoord bereikt was. Het semi-officiële Global Times gaf wel verschillende keren commentaar op de berichten in de Indiase media . Geopolitiek is het diplomatiek  regelen van het recente Chinees-Indiaas conflict belangrijk in een context waarin de VS ernaar streven om de spanningen tussen China en zijn buurlanden op te drijven en China zoveel mogelijk te isoleren.Begin deze week hebben de troepen van beide landen zich teruggetrokken op hun vroegere posities, weg van de betwiste grens. China laat weten dat het verder met India wil werken aan een correcte en voor beide zijden aanvaardbare oplossing voor de hangende grenskwesties. Gemakkelijk zal dat niet zijn want er waren eerder al 15 onderhandelingsrondes. Het gaat wellicht om het grootste grensgeschil ter wereld, over een gebied van zowat vier keer België. De Britse kolonisten hebben rond het begin van de 20ste eeuw aanzienlijke stukken van Tibet zowel in het Oosten als het Westen veroverd en bij hun Indische kolonie gevoegd. China heeft die na 1949 in het Westen gedeeltelijk teruggenomen, maar zou alles willen recupereren. India daarentegen wil de koloniale grenzen hersteld zien. Beide landen vochten in 1962 een korte grensoorlog uit. De dalai lama, nochtans een vurig voorstander van ‘Groot-Tibet’, aanvaardt de koloniale grens.
Salman Khursid zal in Beijing allicht over het grensconflict hebben, en hoe men dit soort incidenten in de toekomst kan vermijden. Hoofddoel van zijn bezoek is echter het verder ontwikkelen van de bilaterale samenwerking en de coördinatie in multilaterale instellingen. Hij komt ook het geplande belangrijke bezoek van premier Li Keqiang aan India voorbereiden.
(bronnen: Xinhua, Volksdagblad, Voice of America)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *