China introduceert rijst uit aardappelen

Ondanks de moeite die het kost om jonge Chinese echtparen te bewegen meer dan één kind te nemen, heeft China een enorme bevolking. Om al deze monden te voeden is veel basisvoedsel, zoals tarwe, rijst en maïs, nodig. De Chinese overheid voert al geruime tijd een campagne om de aardappel ook in China tot een basisvoedsel te maken. De nieuwste ontwikkeling hierin is: aardappelrijst.

Aardappelrijst; foto FBIF (disclaimer)

Nieuwe productielijn

Onlangs werd in Zhaotong, in de provincie Yunnan, een speciale productielijn in gebruik genomen, die ’s werelds eerste aardappelrijst produceert. Dit is het jongste resultaat van het onderzoek van Wu Qi, een een polymeerfysische chemicus van de Chinese Academie van Wetenschappen, dat al meer dan vijf jaar loopt. ‘Dit is niet alleen de eerste productielijn in China die verse aardappelen in droge rijst omzet, maar ook de eerste ter wereld. Het is wederom een uiting van Chinese innovatieve technologie, aldus Wu Qi. Volgens een rapport behoudt aardappelrijst 90% van de voedingsstoffen van aardappelen en is het eiwitgehalte 27% hoger dan dat van traditionele rijstnoedels.

Reacties

Aardappelrijst wordt door sommige consumenten op sociale media ook beschouwd als ‘goed nieuws voor luie mensen’. Dit komt omdat aardappelrijst bij hoge temperatuur en hoge druk verwerkt wordt en consumenten de aardappelrijst kunnen stomen zonder het te wassen. Bovendien is de hoeveelheid water en de kooktijd die nodig is voor het stomen van aardappelrijst veel minder dan voor witte rijst. Andere consumenten zeggen dat aardappelrijst handig is om te koken en het mondgevoel gewone rijst benadert, maar wel weer de geur van aardappelen heeft.

Prijs

Op dit moment is de prijs van aardappelrijst nog steeds hoger dan die van gewone rijst. Volgens het officiële platform van de Zhaotong Meikang Agricultural Company is de prijs van aardappelrijst RMB 66 per doos en is het nettogewicht van elke doos ongeveer 950 gram. Leiders van het bedrijf vertellen dat, nadat de eerste partij aardappelrijst was gelanceerd, het bedrijf een loyaliteitsonderzoek onder mensen met een hoge bloedsuikerspiegel en overgewicht uitgevoerd heeft. Na een proefverkoop van meer dan een maand bleek het herhaalpercentage onder die bevolkingsgroepen hoog.

Fans

Op de Chinese sociale netwerken heeft de aardappel een groep trouwe fans. Dus, aangezien aardappelen bij veel consumenten geliefd zijn, waarom moeten we er dan ‘rijst’ van maken? De belangrijkste reden is dat aardappelrijst tegen lage kosten en voor een lange tijd bij kamertemperatuur bewaard kan worden. De grootste klacht over aardappelen onder Chinese consumenten is dat ze snel ontspruiten, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Voor een rijke oogst verse aardappelen kan deze nieuwe bewerking het probleem van de korte bewaartijd van verse aardappelen oplossen. Aardappelrijst kan de behoefte aan ventilatie en klimaatbeheersing tijdens opslag verminderen en het is ook handiger voor logistiek en transport.

Gezondheid

Bovendien kunnen consumenten met diabetes ook aardappelrijst gebruiken als een nieuwe keuze voor hun dagelijkse dieet. Aardappelrijst kan een sterk gevoel van volheid geven en vertraagt de langzame spijsvertering. Het gehalte aan resistent zetmeel is veel hoger dan dat van gewone rijst en volgens onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijke Ontwikkeling en Technologie van de Universiteit van Shenzhen is het bloedsuikergehalte binnen een uur na eten ongeveer een vijfde van dat van witte rijst.

Niets nieuws

In feite is het verheffen van aardappelen tot een basisvoedsel geen nieuw onderwerp in China. China is al vele jaren een van de grootste aardappelproducenten ter wereld en de regering heeft al jaren geleden besloten aardappelen tot China’s vierde basisvoedsel, na tarwe, rijst en maïs, te maken. Het China Agricultural Processing Institute doet al lange tijd onderzoek naar de korrelvorming van aardappelen. Omdat aardappelen niet direct tot basisproducten zoals gestoomde broodjes (mantou) of noedels kunnen worden gemaakt, is het voor consumenten met traditionele Chinese eetgewoonten moeilijk aardappelen als basisvoedsel te beschouwen. Begin 2014 produceerde het China Agricultural Processing Institute met succes de eerste generatie producten met 20% aardappelmeel. In maart van hetzelfde jaar werd de National Potato Granization Project Group officieel opgericht. In augustus 2014 werd ook de eerste generatie basisproducten voor aardappelen met 40% aardappelmeel met succes getest. Sinds augustus 2014 heeft de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen de door experts met succes geteste producten naar de kantine van het Ministerie van Landbouw gestuurd, zodat werknemers de eerste testers van aardappelproducten kunnen worden. Aardappelrijst is het nieuwste, maar vermoedelijk niet het laatste, product in deze ontwikkeling.

Bron: FBIF, een Chinese site over vernieuwing van voeding (20-3-2025)