China staat in voor 38% van de wereldwijde markt van energieopslag en voor de helft van de wereldwijde toename. Het gaat vooral om lithium-ionbatterijen, zij het dat ook geëxperimenteerd wordt met andere technologiëen. De sterke vooruitgang is vooral toe te schrijven aan de noden van de snel in expansie verkerende sectoren wind- en zonne-energie.
De China Energy Storage Alliance (CESA) stelt vast dat China 38 % bezit .in de wereldwijde markt van energieopslag. De operationele capaciteit van nieuwe energieopslagsystemen is gestegen tot 34 gigawatt (GW) wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 166 % jaar-op-jaar. China heeft dit jaar tot nu toe 21,5 GW aan opslagcapaciteit toegevoegd, drie keer zoveel is als in dezelfde periode in 2022. Het staat nu in voor 47 % van de wereldwijde toename, aldus CESA. Aan het einde van het eerste semester overschreed de energieopslagcapaciteit 103 GW, een stijging van 47 % ten opzichte van een jaar eerder. De wereldwijde markt voor nieuwe energieopslag is de afgelopen jaren eveneens snel gegroeid met een jaar-op-jaar groei van 99,6 % en 91 GW aan cumulatief geïnstalleerde capaciteit in 2023. Deze toename van nieuwe energieopslagcapaciteit is grotendeels toe te schrijven aan China’s sterke uitbreiding van de infrastructuur voor hernieuwbare energie beweert directeur Hu Jing van het Distributed Energy and Energy Storage Research Office van het State Grid Energy Research Institute in het onlangs uitgebrachte Analysis Report on the Development of New Energy Storage 2024.
Redenen
Volgens CESA senior manager Li Chenfei weerspiegelt China’s groei in energieopslag een mix van strategische beleidsondersteuning, technologische innovatie en sterke industriële partnerschappen. De regering heeft duidelijke toezeggingen gedaan voor hernieuwbare energie en koolstofneutraliteit en heeft ambitieuze doelstellingen gesteld die de vraag naar geavanceerde opslagoplossingen versnellen. Dit beleid wordt ondersteund door aanzienlijke stimuleringsmaatregelen waardoor bedrijven hun activiteiten snel kunnen opschalen. Met gevestigde toeleveringsketens en een focus op kostenbesparing zijn Chinese bedrijven in staat om energieopslagtechnologieën te produceren – vooral lithium-ionbatterijen – op een schaal en tegen een prijs die wereldwijd moeilijk te evenaren zijn. Omdat de binnenlandse concurrentie echter intens blijft, is de winstgevendheid op buitenlandse markten aanzienlijk hoger. .
Diversificatie
Nieuwe energieopslagsystemen zijn nu goed voor bijna 50 % van het totaal waarbij lithiumbatterijopslag dominant is. Volgens het New Energy Department van het State Grid Energy Research Institute domineren lithiumionbatterijen momenteel met 98,2 % van de elektrochemische opslagcapaciteit. China neemt echter geleidelijk verschillende technologieën met een lange levensduur op in zijn energielandschap. De opslagsector van het land diversifieert buiten de lithium-dominante technologieën met recente toepassingen waaronder projecten die gebruik maken van vliegwiel- en supercondensatortechnologieën, een persluchtinstallatie met een capaciteit van 300 MW en geavanceerde lithium-ion en lood-koolstof hybride opstellingen, aldus het instituut.
Toekomst
Vooruitkijkend verwachten industrie-experts dat China’s cumulatieve nieuwe energieopslagcapaciteit tussen 221 GW en 300 GW kan bereiken tegen 2030. Volgens het rapport heeft de Chinese energieopslagsector vanaf 2023 een snelle groei doorgemaakt waarbij de nieuwe energieopslagcapaciteit is toegenomen van 8,7 GW in 2022 tot 31,39 GW vorig jaar.
Aan de andere kant verschuiven nieuwe energieopslaginstallaties in China steeds meer naar gecentraliseerde, grootschalige installaties. Bedrijven hebben de afgelopen jaren allemaal hun inspanningen opgevoerd om de lay-out van hun energieopslag te versnellen. State Grid Corp of China heeft momenteel een omvang van 36 GW aan nieuwe energieopslag, waarbij 95 % van deze capaciteit in de afgelopen drie jaar operationeel is geworden.
De rol van nieuwe energieopslag in netregulering is ook aanzienlijk versterkt. Terwijl China’s beleidskader voor de nieuwe energieopslagsector geleidelijk verschuift om grootschalige, marktgestuurde groei te ondersteunen, stelt Hu Jing voor om de netwerkintegratie en dispatchmechanismen verder te verbeteren en tegelijkertijd de uitbreiding van energieopslag te versnellen. Directeur Wang Lining van het onderzoeksinstituut bij China National Petroleum Corp meent dat de sterk voortschrijdende bouw van grootschalige wind- en fotovoltaïsche energiebases een aanhoudende, grootschalige groei in nieuwe energieopslag zal stimuleren om de transmissie- en absorptiecapaciteit van hernieuwbare energie in verschillende regio’s te verbeteren. Veel van de bases vereisen dat de opslagcapaciteit minstens 15% van deze hernieuwbare energiebases uitmaakt – een verschuiving die de marktgestuurde invoering van opslag versnelt naast de traditionele beleidsstimulansen.
Bron: China Daily