Monopolies in IT: kan China ze doorbreken?

itsecurity

Microsoft onder verdenking in China: Schending van de privacy, incompatibiliteit van Microsoft Office met concurrerende producten en misbruik van monopolie. Wat is het belang daarvan en waarom nu?

Decennia lang heeft de regering van China er grotendeels op vertrouwd dat de beloftes van technologiereuzen over veiligheid en discretie ter goeder trouw waren en dat het hen vooral om business te doen was. Om confrontaties te vermijden en om technische pariteit te bereiken zijn twijfels die ongetwijfeld bestonden enigszins genegeerd en werd er vooral gehoopt op een goede businessdeal. De ontwikkeling van eigen software en systemen kwam steeds op een laag pitje als Bill Gates alweer een Microsoft research instituut en vele goedkope Windows licenties schonk. Nu lijken de tendensen om Microsoft te zien als een gevaarlijke monopolist weer aan kracht te winnen bij de Chinese overheid. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend worden geïnterpreteerd.

 Veiligheid en Amerikaanse monopolies

Ongetwijfeld hebben de recente onthullingen van Edward Snowden vele Chinese bewindvoerders en zakenlui wakker geschud over de mogelijke risico’s voor de nationale veiligheid en industriële spionage.

NSA gebruikt IT-monopolies

NSA gebruikt IT-monopolies


De gewezen systeembeheerder bij de NSA documenteerde in detail de omvang van de wereldwijde operaties waarbij massaal gegevens worden afgetapt door Amerikaanse overheidsdiensten via alle grote Amerikaanse internetbedrijven: Microsoft, Google, Facebook, Apple, Verizon en vele anderen.
De recente ban op Windows 8 en een serie Apple producten voor overheidsaanbestedingen is in sommige media afgedaan als een reactie om de VS met gelijke munt te betalen voor het verbieden van Huawai netwerkapperatuur voor overheidsaanbestedingen in de US. De Chinese overheidsregulator haalt beveiligingsredenen aan.
Men is ook niet vergeten dat de ondersteuning voor Windows XP door Microsoft werd stopgezet ondanks de 50% Chinese gebruikers die er nog steeds gebruik van maakt. Nieuwe producten van Microsoft sturen steeds meer aan op automatisch opslaan van gegevens van de gebruiker op de servers van Microsoft. Het feit dat dit steeds meer wordt geautomatiseerd vergroot het risico op onbewust overdragen van gevoelige informatie en de overheid wil dan ook niet gedwongen worden over te schakelen. Ook in het Westen sturen privacy-activisten aan op betere regulering van internetdiensten.
Buiten de overheid zit er ook beweging in de particuliere markt. De diensten van Google zijn grotendeels geblokkeerd in China. Het bedrijf, met de zachtaardig klinkende motto “Do No Evil”, wordt onder meer verdacht van verregaande banden met het militaire apparaat en de spionagediensten van de Amerikaanse overheid. Op vele plaatsen is het een steeds alomvattender monopolie. Wereldwijd is Google enkel in Rusland en China niet de “de facto” arbiter van het internet.

 Technologische opgang

China is er grotendeels in geslaagd een alternatief ecosysteem van internetdiensten uit te bouwen. Het heeft significante spelers van eigen bodem op het vlak van zoeken, email, bloggen, online shoppen, e-learning en andere. Die wijzen op een snel stijgende capaciteit om zelf dergelijke diensten uit te bouwen en producten te ontwerpen, een belangrijke factor die het mogelijk maakt voor China om van koers te veranderen. De budgetten voor onderwijs en technologie groeien reeds vele jaren ononderbroken. Het macro-economisch beleid is erop gericht om te leren alle technologische aspecten zelf te beheersen. Monopolies zoals Microsoft, Intel en Google vormen steeds meer een rem op dit doel gezien deze niet bereid zijn de sleutels volledig uit handen te geven.

 Ontwikkeling diensten economie

Een ander probleem dat monopolies meebrengen is dat ze een struikelblok vormen voor de ontwikkeling van een eigen software en een geïnformatiseerde diensteneconomie. Ze hinderen dus de beoogde verlegging van de klemtoon in de economie van export naar interne vraag.
Microsoft kreeg het recent zwaar te verduren. Woensdag vonden alweer huiszoekingen plaats in vestigingen in 4 steden waaronder Beijing, de directeurs zijn in verdenking gesteld. Meer dan 100 onderzoekers van de regulator tegen monopolies doorsnuffelden financiële documenten en contracten. In juni maakte het Ministerie van Economie de 300 geheime patenten bekend waarmee Microsoft concurrerende fabrikanten van smartphones onder druk zet om royalty’s te betalen. Ook Qualcomm, een bedrijf dat leeft van patenten op chip designs, wordt sinds november vervolgd voor misbruik van monopolie.
Met andere Amerikaanse bedrijven is men in China echter nog steeds bereid goeie deals te sluiten. Een voorbeeld daarvan is Dell. Ze verkregen onlangs een partnership met China Standard Software om meer toestellen te gaan uitrusten met Kylin, een in China ontwikkelde variant van het vrije besturingsysteem Ubuntu (linux).
China heeft in het verleden nog pogingen gedaan om meer Linux te gaan gebruiken, maar die hadden een beperkte impact omdat er weinig maatregelen werden genomen die werkelijk de markt hervormen. Deze maatregelen vergen creativiteit en moed, dat bewijzen de lange anti-monopolieprocedures in de US en Europa die er nauwelijks in geslaagd zijn het monopolie van Microsoft effectief te doorbreken. Welke maatregelen in China worden genomen en de effectiviteit ervan wordt dus interessant om te volgen en is van mondiaal belang.

3 comments for “Monopolies in IT: kan China ze doorbreken?

  1. 1.”vele goedkope Windows licenties kwam schenken” van mijn Chinese vrienden heeft niemand (!) een legale Windowsversie. Als ik doorvraag kennen ze ook niemand die een legale versie heeft. Waarom zou Microsoft hiervoor service moeten verlenen? Je kunt nog steeds op elke straathoek in China illegale Windowsversies kopen. (vgl. artikel Chinasquare mei 2010: “Vier jaar naeen daalden de cijfers van de namaaksoftware: 66 % in 2005, 63 % in 2006, 56 % in 2007 en 47 % in 2008.”
    2.”Nu lijken de tendensen om Microsoft te zien als een gevaarlijke monopolist weer aan kracht te winnen bij de Chinese overheid” hoezo monopolist? In hetzelfde verhaal worden Ubuntu en Linux genoemd als alternatieven. Laten we MacOs niet vergeten, want daar zweer ik bij :-).
    3. En als we het hebben over monopolies, wat denk je van Baidu in China?

  2. Bij mij thuis staan er 2 laptops die ik gekocht heb in China in 2008. Ze hebben allebei een legale versie van Windows. Het is tegenwoordig standaard inbegrepen als je een nieuw toestel koopt. Wel herinner ik me toen ik mijn eerste desktop kocht in Belgie in 1995. De verkoper had mij “gratis” een illegale versie Windows 3.1 meegegeven.

  3. Dag Huub,
    1. Het zijn overheden en bedrijven die volume licenties nemen. Die overheden die indertijd wél goedkope licenties kochten op aanraden van Gates die zich bedrogen voelen nu de ondersteuning wordt stopgezet.
    2. Met spreekt over monopolies als het overwicht totaal is. Niet alleen bij 100% marktaandeel. En men spreekt van misbruik van monopolie als de dominante speler compatibiliteit en concurrentie probeert te verhinderen. Monopolies zijn op zich niet illegaal.
    3. Baidu is de leidende speler (63% vd zoekmarkt) maar er lijkt ruimte te zijn valabele concurrenten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *