China heeft met 620 miljoen het meest stedelijke bewoners in de hele wereld. De komende jaren wordt de kaap van de 50 % overschreden. Dit blijkt uit een ‘blauwboek’ van de Chinese academie voor Wetenschappen.
China’s stedelijke bevolking is twee keer zo groot als de gehele bevolking in de Verenigde Staten en één vierde meer dan de EU-bevolking. Tegen 2015 zal China 52 % stedelingen tellen en in 2030 zou dit tot 65 % oplopen. De 50 %-kaap zal gedurende dit vijfjarenprogramma (2011-2015) overschreden worden. Vorig jaar beliep het percentage 46,6 % en verwacht wordt dat dit cijfer gedurende de komende vijf jaar jaarlijks aangroeit met 0,8 tot 1 %. Dit betekent dat elk jaar 10 miljoen boeren naar de steden zullen verkassen.
Volgens Wen Houkai, directeur Regionle Ontwikkeling bij de Chinese Academie voor Wetenschappen, bieden de centrale en de westerse regio nog grote mogelijkheden bij de ontwikkeling van kleine steden. Verwacht wordt dat deze trek naar de steden 4 % bijdraagt tot de groei van het BNP. Daarvan komt 3,6 % door de bouw van nieuwe huisvesting en 0,4 % komt door een hoger inkomen. Vorig jaar had een stadsbewoner een gemiddeld inkomen van 17.175 yuan, maar de plattelandsbewoner moest het met 5153 yuan stellen. Li Bingren, hoofdeconomist van het Ministerie van Huisvesting en Stedelijk-Rurale Ontwikkeling, zei recentelijk volgens ‘China Daily’ dat dit jaar 1000 miljard yuan zal geïnvesteerd worden in stedelijke infrastructuur, terwijl het cijfer gedurende het twaalfde vijfjarenprogramma 7000 miljard yuan zal belopen.
Inzake het nevralgieke punt qua verstedelijking, namelijk het toekennen van de stedelijke hukou aan boeren, komt uit Chongqing het nieuws dat de stad tegen 2020 10 miljoen boeren zal toelaten als stedeling. De komende twee jaar zouden reeds 3,3 miljoen jonge migranten de status krijgen van stadsbewoner, wat hen de toegang verschaft tot de sociale diensten in de stad.
Lees ook dossier megasteden