China is een vastberaden tegenstander van de kerntest die Noord-Korea op 6 januari uitgevoerd heeft. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken volgens het persagentschap Xinhua verklaard. Noord-Korea deed al drie testen met atoombommen in 2006, 2009, en 2013. Naar eigen zeggen is nu voor het eerst een –potentieel veel krachtiger- waterstofbom getest.
China blijft bij zijn standpunt dat het Koreaanse schiereiland kernvrij moet worden en dat het tegengaan van nucleaire proliferatie een voorwaarde is voor vrede en stabiliteit in Noordoost Azië. China roept de Democratische Volksrepubliek Korea op om zijn engagement voor denuclearisering uit te voeren en op te houden met acties die de toestand verslechteren. De test gaat in tegen eerdere resoluties van de Verenigde Naties. Hij duwt een oplossing voor de problemen van het Koreaanse schiereiland steeds verder weg. Noordoost Azië veranderen in een kruitvat is in niemands belang in de regio, ook niet van Noord-Korea zelf, dat zich momenteel meer toelegt op economische ontwikkeling.
Nog steeds volgens Xinhua is anderzijds het tarten door Noord-Korea diep geworteld in een sterk gevoel van onveiligheid na jaren van vijandigheden met de VS, waarvan de draai naar Azië veel op spierballenvertoon lijkt. Voor veiligheid en blijvende vrede in de regio moeten alle partijen afzien van eenzijdige acties die olie op het vuur gieten en de spanningen buiten controle opdrijven.
Op termijn blijven dialoog en onderhandeling de beste methode om de tientallen jaren oude Koreaanse patsituatie op te lossen. China is vastbesloten verder te ijveren voor denuclearisering en blijft erbij dat bestaande onderhandelingen tussen zes partijen (de twee Koreas, China, Japan, de VS en Rusland ) daarvoor de beste weg blijven.
De Chinese verklaring maakt geen melding van mogelijke sancties of andere tegenacties. Zoals bij vorige kerntesten wordt gevraagd dat ‘alle partijen’ zich van provocerende acties zouden onthouden en meewerken aan de denuclearisering van Korea. Hiermee worden naast de Noord-Koreaanse testen ook de toegenomen Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio, de Amerikaanse kernwapens in de regio, en de nieuwe Japanse wetten die overzeese operaties van het Japanse leger toelaten geviseerd.
China was vooraf niet door Noord-Korea over de test gewaarschuwd. Bij het begin van het nieuwe jaar voorspelde een expert in het officiële blad China Daily bij de vooruitzichten voor 2016 dat de kans op een Noord-Koreaanse waterstofbom miniem was. De milieudiensten aan de grens controleren voortdurend de radioactiviteit in de lucht om de veiligheid van de bevolking te garanderen.
Bronnen: Xinhua, Global Times, China Daily