‘China ontwijkt middle-income trap’

Volgens onderdirecteur Yang Weimin van de ‘Leidende groep over Economie en Financiën’ gaat de herstructurering van de Chinese economie een succes worden. China wil voor de herstructurering minder een beroep doen op een grootschalig programma ter stimulering, maar benadrukt vooral meer ondernemerschap en innovatie. Yang is overtuigd dat China zo de ‘middle income trap’ zal vermijden.

Innovatie


Tijdens het eerste semester groeide de economie meer dan gepland, namelijk met 6,8% in K1 en met 6,9% in K2. Cong Liang, expert bij de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie legt uit dat China dit niet doet met een stimuleringsprogramma zoals in 2008. Dit zou de schulden verder opdrijven. De regering stimuleert echter massaondernemerschap en innovatie.
Consumptie, investeringen en invoer lieten een meer evenwichtige groei zien en het verbruik vertegenwoordigde 63,4% van de bnp groei tijdens het eerste semester. Tijdens deze periode groeide de dienstensector vrij snel want ze vertegenwoordigt nu al 59% van de economische groei. In de nijverheid werd verouderde capaciteit geëlimineerd: in kolen en staal werd dit jaar  respectievelijk 111 miljoen ton en 40 miljoen ton aan overcapaciteit verwijderd, aldus Cong. De hightech nijverheid groeide sneller dan de traditionele. Tijdens het eerste semester werden volgens de woordvoerder van het National Bureau of Statistics elke dag 16.000 nieuwe ondernemingen geregistreerd. Deze 2,91 miljoen starters liggen 11,1 % hoger in vergelijking met vorig jaar.
Yang Weimin van Leidende groep over Economie en Financiën vindt dat de economische vooruitzichten rooskleurig zijn en hij is er van overtuigd dat China niet in de ‘middle-income trap’ terecht komt. Deze doet zich voor wanneer een land blijft steken op een gemiddeld niveau bij gebrek aan innoverende technologie. Volgens het National Bureau of Statistics werd China al in 2012 een land met een gemiddeld inkomen omdat het bnp per hoofd 5000 dollar bereikte. Dit optimisme wordt gedeeld zowel door de Asian Development Bank als door een reeks privébanken die vorige week hun groeivoorspelling voor China bijstelden.

Waarschuwing

Consumptie


Yang waarschuwt echter dat de taak van schuld afbouw verre van af is. De autoriteiten mogen de schuldgraad niet laten stijgen om de groei te ondersteunen vindt hij. Als probleemgebieden ziet hij vooral de interbankinvesteringen- en financiering, de lokale overheidsschuld en de schulden van staatsondernemingen. Yang geeft aan dat China tijdens de tweede jaarhelft vooral de schulden van de lokale besturen wil verminderen, de financiële regelgeving verbeteren, de vastgoedmarkt stabiliseren en het aanwenden van privé/buitenlands kapitaal wil stimuleren.
De schuldvermindering bij de staatsondernemingen staat hoog op de agenda, zo besliste de Financiële conferentie nog recentelijk. De schulden hebben bovendien te maken met schaduwbankieren, een vastgoedbel en onwettelijke fondsenwerving op het lokale vlak. Het lijkt er sterk op dat de sanering van de financiële sector de komende maanden nog intenser zal worden. Merkwaardig is dat Fosun voorzitter Guo Guangchang zijn steun heeft toegezegd aan de regeringsactie tegen irrationele investeringen in het buitenland net op het ogenblik hij terugkwam uit Parijs waar Fosun Pharma 51% van de margarines St Hubert kocht en de overige 49% door Sanyuan opgekocht werden

Regelgeving

Tao Ling van de Nationale Bank te Shanghai legt uit dat vooral de sector van het vermogensbeheer toe is aan minder kwantiteit, maar betere kwaliteit. De sector groeide de voorbije jaren jaarlijks met 39% en de Nationale Bank stelt momenteel samen met de financiële controleorganen een sluitende regelgeving op, aldus Tao aan de SCMP. De Global Times meldt dat de bankregulateur nog dit jaar 18 nieuwe reglementen wil uitvaardigen om gaten tussen de 3 regulatoren te dichten. De Financial Times rapporteert dat nog voor de nieuwe reglementen er zijn een van de grootste P2P platformen Hongling Capital  de handdoek in de ring gooit en er tegen 2020 mee stopt. Voorts stelt Lufax een beursgang uit na een stormloop van geldopeisingen. Deze werden veroorzaakt door een krantenartikel dat waarschuwde voor een overheidsboete, aldus nog de FT.
China kreeg een goed IMF rapport. Het IMF merkte op dat de wisselkoers van de munt de economische fundamentals weerspiegelt en dat het handelsoverschot dat in 2007 10% van het bnp bedroeg, daalde tot 1,7% van het bnp vorig jaar.
Bron: en.ce.cn, SCMP, Global Times,FT

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *