China ‘verwelkomt de resultaten van de ontmoeting tussen de leiders van de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) en van de Verenigde Staten’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf na hun gesprek een verklaring uit. China ziet grote pluspunten, maar wil niet te vroeg juichen.
Waar kan Beijing tevreden over zijn?
Veiligheid, vredelievendheid, gelijkheid
President Trump heeft zich in de gezamenlijke overeenkomst ertoe verbonden om te zorgen voor veiligheidsgaranties voor de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea). China legt er altijd de nadruk op dat de Noord-Koreaanse legitieme zorgen over de veiligheid ernstig moet genomen worden. Er is nu een vooruitgang richting het volledig kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland. Het proces is in gang gezet om de kwestie politiek te regelen, m.a.w. vreedzaam en via onderhandelingen. Belangrijk, en nooit eerder vertoond, is ook dat de twee landen op voet van gelijkheid met elkaar hebben onderhandeld. Beijing merkt verder op dat de beide partijen een inspanning hebben geleverd om de weg van de vijandigheid en de confrontatie te verlaten.
Het begin
Met recht zullen Xi Jinping, buitenlandminister Wang Yi en hun diplomaten een wending toejuichen die ze mee tot stand hebben gebracht. China dringt bij de beide partijen hardnekkig aan op een vreedzame oplossing. Dat werd dinsdag nog door de VN geprezen als een positieve, belangrijke houding.
China hoopt op een gunstige en onomkeerbare ontwikkeling. De wapenstilstand die nu al 65 jaar lang duurt moet een vredesproces worden. Beijing belooft dat het de zaak op de voet zal blijven volgen. Daaruit spreekt enige voorzichtigheid. Het is immers maar een begin, er moet nog heel wat in orde komen.
Sancties en de VN
De zware sancties tegen Noord-Korea worden voorlopig niet opgeheven. China hoopt dat dit zal gebeuren zodra duidelijk is dat Pyongyang de ontwapening ernstig aanpakt, of om de regering van Kim aan te moedigen de denuclearisatie vol te houden. China blijft dus van mening dat sancties geen doel op zich mogen zijn. Beijing zal er ongetwijfeld op aandringen dat de Verenigde Naties en haar bevoegde instanties zoals het International Atomic Energy Agency hierbij de rol spelen die hen toekomt.
War games
China stelt al lang een freeze for freeze proces voor: gelijktijdig afzien van escalatie. Het aandeel van de VS daarin zou de stopzetting moeten zijn van grootscheepse militaire oefeningen aan de achterdeur van de Democratische Volksrepubliek Korea. Bij die manoeuvres scheren bommenwerpers die met een kernlading kunnen worden uitgerust langs de Noord-Koreaanse grens. President Trump deed tijdens een persconferentie achteraf eenzijdig de belofte om die war games stop te zetten en zelfs om Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea terug te trekken. De VS hebben dat altijd geweigerd en het zou een opzienbarende stap voorwaarts zijn. In de overeenkomst met Kim stond daar echter niets over en ook in het schriftelijk verslag van de persconferentie ontbrak de belofte. Militairen, diplomaten en sommige journalisten haastten zich om dit af te doen als een onbesuisde toezegging en een ’te grote toegeving aan Noord-Korea’.
Wat met THAAD?
Van de terugtrekking van THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), de raketten die de VS in de Republiek Korea (Zuid-Korea), heeft geplaatst is nog helemaal geen sprake. THAAD is volgens het Pentagon enkel een verdedigingswapen voor Zuid-Korea, maar China en Rusland zien het als een bedreiging van hun eigen veiligheid. De beide landen eisen dan ook, samen met vele Zuid-Koreanen, dat die raketten daar verdwijnen.
‘In Beijing kan de vlag uit’, schreef een commentator gisteren. Beijing zelf denkt waarschijnlijk dat het nog wat vroeg is.
Xinhua, fmprc.gov.cn (website BuZa), Blogaap.nl, Huffington Post, BBC, Morning Star,Reuters
Ik leef in China. Persoonlijk hou ik meer van de stijl van Putin, omdat die gewoon de bullebak vlakaf in het gezicht zegt waar het op staat. China doet de dingen altijd op een veel gewiekstere manier, maar ik ben ervan overtuigd dat heel de deal met Noord-Korea in orde komt door de macht en tact van China en dat de Zuid-Koreanen zich langzaam maar zeker ook bevrijd gaan voelen van die Amerikaanse onderdrukking door wat er staat te gebeuren. De Amerikanen gaan het gewoonweg zelfs niet doorhebben. Ik vind het persoonlijk jammer – om te kunnen redeneren – dat er geen principiële uitspraken van China zijn. Ik zou zelf zeggen, fuck you America, je hebt zelf kernwapens, etc…
Maar ik denk dat de aanpak van de Chinezen oneindig maal slimmer is dan mijn gevoelsmatige. Wait and see.