China rijdt op de tongen in Davos (upd)

In het 41 ° jaarlijks treffen van het “Wereld Economisch Forum” te Davos wordt sterk de verhouding besproken tussen het oude westen en de nieuwe groeilanden. China is daar uiteraard prominent in aanwezig, zowel op officiële conferenties als in de wandelgangen.
Bod Chinees 4G-signaal in België
We berichtten reeds dat China ver staat met het uittesten van het 4G-signaal. Dit werd nog bevestigd door een topman van het ministerie die deze week zei dat China tegen 2012 hoopt klaar te zijn met onderzoek en ontwikkeling. Het Chinese 4G-signaal TD-LTE is 50 maal sneller dan het 3G signaal. “China Mobile” zal het netwerk ontplooien. Baas Wang Jianzhou van “China Mobile” zei te Davos dat hij van plan is om in te gaan op het Belgisch voorstel dat hem uitnodigde een bod te doen voor een 4G-vergunning in het land. Het Chinese Huawei won reeds bij Proximus om dit netwerk te moderniseren in functie van 4G.
Naar verdubbeling import

China wil zijn import op 5 jaar verdubbelen, aldus minister voor Handel Chen Deming op een gemeenschappelijke meeting met WTO-baas Lamy naar aanleiding van China’s  tienjarig lidmaatschap van de WTO. Tijdens die periode groeide de export 4,9 maal en de export 4,7 maal. Tezelfdertijd verdubbelde het BNP en groeide het verbruik jaarlijks met 15%. Nu is China de twee grootste importeur. De minister wil dus de komende vijf jaren deze import verdubbelen. Het afgelopen jaar nam deze reeds toe met 38 %. China wil vooral energie-producten importeren als technologische goederen. Deze week maakte het land nog bekend de tarieven op elektronische goederen zoals laptops en digitale camera’s te zullen halveren van 20 % naar 10 %.

Blijvend vertrouwen in China
Volgens een onderzoek van PwC bij 1201 businessleiders gelooft 39 % dat China de groeimotor zal blijven; 21 % citeert de USA; 19 % noemt Brazilië en 18% verwijst naar Indië. De resultaten werden ook in Davos bekend gemaakt. Van de CEO’s verwacht 90 % dat hun zaken zullen groeien in Azië het komende jaar; in Latijns-Amerika is dat 84%, Afrika 75% , het Midden-oosten 72 % en Oost-Europa 70%. Het onderzoek werd gedaan in 60 landen tijdens het laatste kwartaal van 2010. 48% van de CEOs verklaarden een sterk vertrouwen te hebben in de groei gedurende het komende jaar. Vorig jaar bedroeg het cijfer maar 31%.
Klimaat-chef: China leidt in groene energie
UNO-klimaatbaas Christiana Figueres heeft volgens Bloomberg in Davos verklaard dat China alle landen achter zich zal laten in de race om schone energie. Vorig jaar verhoogde China zijn uitgaven voor koolstofarme energie met 30% tot 51 miljard $, het meeste van allen. “Ze zijn vast besloten de race voor een groene energie te winnen” aldus nog Figueres die nog er nog aan toevoegde  “ als je haasje over speelt, je het ontwikkelingsmodel van het noorden niet hoeft te volgen” Dit neemt niet weg dat China ook met problemen kampt in de sector zoals een overcapaciteit in de windenergie bijvoorbeeld.
Vrijhandelsbesprekingen Zwitserland China
Minister Chen Deming heeft met zijn Zwitserse collega Johann Schneider-Ammann te Davos bekend gemaakt besprekingen te zullen opstarten met het oog op een vrijhandelsverdrag tussen Zwitserland en China. Schneider-Ammann zei dat de afgelopen 10 jaren de Zwitserse import uit China jaarlijks steeg met 18 % en de export naar China zelfs met 25%. Nu is China Zwitserlands grootste handelspartner in Azië terwijl Zwitserland China’s negende handelspartner is in Europa.
Verdeelde meningen

Eigenlijk heeft iedereen die te Davos defileert wel een mening over China: sommigen vinden het land een gevaar wegens de munt, anderen bestempelen China als de redder van de wereldeconomie na de financiële crisis. Volgens voormalig Australisch premier Rudd is het alternatief niet ofwel conflict ofwel kowtowen, maar moet het westen vrijuit zijn mening zeggen zonder confronterend te zijn. Directeur Li Daokui van een vooraanstaand Chinees studiecentrum vond dat het westen beter China moet verstaan want het is niet enkel het land met veel wolkenkrabbers in Shanghai, maar ook het land van honderden miljoenen arme boeren, soms zonder toegang tot drinkbaar water. Hij pleitte voor geduld in de valutakwestie. Dit werd dan weer op scepsis onthaald door Harvard-president L. Summers die aangaf dat Amerikaanse zakenlui een verslechtering van het zakenklimaat ontwaren. Daarop kwam Rudd weer tussen die zei dat godzijdank de Chinese economie werkt als een motor. ..Enzovoort, enzv tot een Chinees opmerkte “We gaan niet snel verliefd vallen”. Naar verluidt volgen evenveel Chinese journalisten het gebeuren als journalisten van alle andere landen samen. De Zwitserse TV had een interview met een CNTV-journaliste waarom ze van Peking naar Davos was gekomen.
Klaar voor Doha-eindsprint
De reeds geciteerde minister voor Handel Chen Deming heeft in Davos verklaard dat China klaar is om de eindsprint aan te vatten in de Doha-ronde die dit jaar moeten afgerond worden. China steunt het voorstel van WTO-voorzitter Lamy. Er is een opportuniteit tot het bereiken van een akkoord aldus Chen hoewel hij die niet groot vond. Chen had terzake een bijeenkomst met de ministers  uit Indië, Brazilië en Zuid-Afrika. De Doha-ronde wil handelsbelemmeringen opruimen en sleept reeds aan sedert 2004. 141 landen zijn er bij betrokken.
Zie ook CNTV over de laatste dag in Davos

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *