Grotere inspanningen voor vrede in Libië

China blijft de wettige Libische regering erkennen. Tegelijk houdt het rekening met een de facto situatie dat de helft van het land stevig onder controle van rebellen lijkt te staan. Wat betekent dat in de praktijk?

Handelsakkoorden oktober 2010


Libië heeft nu contacten met zowel de regering als de rebellen.
Woensdag ontving minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi een speciale afgezant van de zittende Libische regering, Abdul Ati Al-Obidi. Die sprak de hoop uit dat China een rol zou kunnen spelen en zijn invloed laten gelden om tot een wapenstilstand te komen. Hij beloofde ook dat het land al het nodige zou doen voor de veiligheid van Chinese burgers en de vrijwaring van Chinese eigendommen. 
Yan Jiechi heeft de internationale gemeenschap opgeroepen tot versnelde samenwerking om de crisis in Libië met vredelievende politieke middelen op te lossen. Het doel moet volgens China zijn om verder menselijk leed te voorkomen en ervoor te zorgen dat vrede en stabiliteit in de regio gewaarborgd worden. China kant zich tegen acties die verder gaan dan wat de VN-resolutie over Libië toestaat of beoogt. Het vraagt respect voor de soevereiniteit van Libië en de integriteit van zijn grondgebied en voor de keuzes van het Libische volk.
Een dag later deed Chen Xiaodong, directeur generaal van de afdeling voor West- en Noord-Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de opmerkelijke uitspraak dat China binnenkort ook vertegenwoordigers van de Nationale Overgangsraad, de oppositie in Libië, officieel wil ontmoeten. In Doha zouden er volgens Chen al gesprekken zijn geweest tussen de leider van de Nationale Overgangsraad en Chinese diplomaten.
Chen voegde eraan toe dat China op dit ogenblik nagaat hoe de humanitaire situatie in Libië is en of het meer hulp kan bieden aan de bevolking. Hij zei ook dat China al voor 1 miljoen dollar aan Egypte en voor 2 miljoen dollar aan Tunesië heeft gegeven om de twee landen te helpen vluchtelingen uit hun buurland op te vangen.
Eind vorige week waren er Libische diplomaten uit Egypte naar Benghazi gegaan waar ze de humanitaire situatie onderzocht hebben en contact gehad hebben met de leiding van de Nationale Overgangsraad, de rebellen. Ze ontmoetten ook Chinese bedrijven en organisaties die ter plaatse werken.
Sinds de eerste dag heeft China de NAVO-aanvallen op Libië veroordeeld. Het heeft de hele tijd gepleit om onderhandelingen een kans te geven. Op dinsdag 7 juni heeft het een oproep gericht aan de Libische partijen om voorrang te geven aan de belangen van hun land en actief mee te werken aan de road map die de Afrikaanse Unie voorgesteld heeft om de burgeroorlog op te lossen. China roept de partijen op een wapenstilstand overeen te komen en de crisis met politieke middelen op te lossen, en verklaart dat het bereid is daarvoor samen met de internationale gemeenschap te ijveren. En het benadrukt dat het Libische volk het recht heeft zelf over zijn land te beslissen zonder buitenlandse inmenging.
De Chinese houding van niet-inmenging en onderhandelde oplossing staat diametraal tegenover die  van de Westerse landen die partij gekozen hebben in de burgeroorlog en hun volle militaire gewicht gebruiken om die in het voordeel van hun  partij te beslechten. Rusland zat oorspronkelijk op dezelfde lijn als China, maar draaide vorige week bij in de richting van het Navostandpunt dat de huidige Libische regering weg moet.
Dit artikel is een update van het artikel ‘China roept nogmaals op voor onderhandelde oplossing in Libië’, van gisteren.
Bron: Xinhuanet

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *