China sluit aan bij international verdrag tegen illegale wapenhandel

China heeft besloten het Verdrag op de Wapenhandel (Arms Trade Treaty – ATT) te ondertekenen. Het verdrag valt onder de Verenigde Naties en bant de illegale handel in conventionele wapens.

De Vaste Commissie van het Chinese parlement heeft op 20 juni beslist dat China zal aansluiten bij het ATT verdrag.

ATT is een multilateraal verdrag dat de handel in conventionele wapens wil regelen. Het stipuleert dat geen wapens mogen verkocht worden aan diegenen die ze kunnen gebruiken voor illegale doelen zoals terroristische aanvallen, geweld tegen vrouwen, of gewelddadige criminele organisaties. Legale wapenhandel in het kader van landsverdediging wordt niet geviseerd.

Door aan te sluiten neemt China internationaal een grotere verantwoordelijkheid op. Het engageert zich striktere normen te respecteren bij de verkoop van wapens. Het wil bijdragen aan de strijd tegen terrorisme en andere vormen van gewapend geweld.

Breed gedragen maar geen unaniem verdrag

Het ATT is een in de Verenigde Naties in 2013 met grote meerderheid goedgekeurd internationaal verdrag. Toch was er ook kritiek uit verschillende hoeken. Sommige landen vreesden dat het kon gebruikt worden om hun legitieme landsverdediging te bemoeilijken. Lobbygroepen vreesden dat via ATT het recht op individuele wapendracht aan banden gelegd kon worden. China onthield zich destijds bij de stemming in de Verenigde Naties.

De VS sloot zich in 2013 aan bij het verdrag, ondanks protest door de National Rifle Organization – de lobby van wapenbezitters in de VS. President Trump gaf in april 2019 opdracht het verdrag op te zeggen.

Intussen hebben 105 landen het verdrag geratificeerd. Daarbij België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het VK. Nog eens 32 landen ondertekenden het verdrag maar ratificeerden het niet. Daarbij de VS. Onder meer Cuba, India, Iran, Israël, Pakistan, Rusland en Vietnam doen niet mee.

In 2019 was China de vierde wapenexporteur ter wereld, na de VS, Rusland en Frankrijk.

Bronnen: Global Times, wikipedia, ATT website

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *