China tekent diplomatiek protest aan bij de VS (upd)



Hua Chunying

Hua Chunying

Maandag heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de pers te woord gestaan over de zaak Snowden. China wijst erop dat het zelf slachtoffer is en de VS dader van cyberaanvallen. De Amerikaanse regering is verontwaardigd en ook Rusland weigert hem uit te leveren. 

Een van de vragen aan woordvoerster Hua Chunying was: ‘wat is de reactie van China op onthullingen dat de VS Chinese telecombedrijven en de Tsinghua Universiteit heeft gehackt?’ Zij heeft dit geantwoord: ‘wij nemen de onlangs onthulde cyberaanvallen van regeringsinstellingen van de VS op China zeer ernstig op. Eens te meer is gebleken dat China het slachtoffer is van cyberaanvallen. Wij hebben officieel protest aangetekend bij de VS. Wij herhalen nog eens dat China gekant is tegen alle vormen van cyberaanvallen. Wij zijn bereid om actief de dialoog en de samenwerking te versterken met de internationale gemeenschap, vanuit wederzijds respect, om gezamenlijk de vrede en de veiligheid in cyberspace te handhaven.’

Hua kreeg ook het verzoek om commentaar te geven op het feit dat de voormalige agent van de National Security Agency van de VS, Edward Snowden, Hongkong had verlaten en op de verklaring van de overheid in de Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR) over dat feit. De woordvoerster van Buitenlandse Zaken heeft dan gezegd dat de Chinese regering hierover bericht heeft ontvangen, maar niet op de hoogte is van de specifieke details. ‘Het heeft de aandacht.’ Zij voegde eraan toe: “in Hongkong handelt de overheid volgens de wetgeving. Op grond van de bestaande Basic Law die geldt in de Hong Kong Special Administrative Region en het principe ‘een land, twee systemen’, respecteert de centrale regering (van China) de manier waarop de overheid van de HKSAR in overeenstemming met de wet de zaken afhandelt.”

Volgens Caitlin Hayden, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, heeft de VS grote bezwaren laten horen tegenover de overheid van Hongkong en die van China. Via diplomatieke weg heeft Washingon volgens Hayden laten weten dat ‘deze handelswijze nadelig is voor de bilaterale betrekkingen tussen de VS en Hongkong en voor die tussen de VS en China.’ Het ministerie van Justitie van de VS heeft intussen ontkend dat er aan het verzoek om uitlevering iets ontbrak, maar Hongkong blijft op zijn standpunt dat de formaliteiten niet volledig waren. De Secretary of Justice  Rimsky Yuen Kwok-keung zei zelfs dat Snowdens naam niet eensluidend was en dat zijn paspoortnummer niet vermeld werd zoals nodig. Bovendien ontbrak het door Hongkong gevraagde bewijsmateriaal ter staving van de aanklachten. In de VS doen allerlei politici van de beide partijen intussen meestal woedende en minachtende uitspraken over het feit dat Snowden voorlopig aan vervolging ontsnapt en ze beschuldigen Beijing en Hongkong op weinig diplomatieke toon. Dat zijn echter geen officiële overheidsstandpunten. De pers in de VS sluit zich daar over het algemeen bij aan. De pers in China besteedt dan weer veel aandacht aan de dubbelhartigheid van de VS.

De SCMP doet verdere onthullingen van Snowden waarin hij toegeeft met opzet 3 maand geleden bij zijn  werkgever Booz Allen Hamilton in dienst te zijn getreden, om bewijzen te kunnen verzamelen over hoe de spionagediensten hacken. Op zijn positie kreeg hij alle gehackte machines wereldwijd te zien. Hetzelfde blad vertelt voorts nog tot in detail de laatste week van Snowden en zijn contacten met advocaten en administratie. De Russische minister van Buitenlandse  Zaken Lavrov heeft het Amerikaans verzoek tot uitlevering onaanvaardbaar genoemd. President Putin heeft bevestigd dat hij Snowden niet zal uitleveren en dat deze zich nog op de luchthaven van Moscou bevindt. Het ziet er dus naar uit dat de VS tweemaal op een week achter het net vist terwijl de gehele wereld toekijkt. The Guardian columnist Simon Tisdall spreekt in een ironische bijdrage op de CNN-site zelfs van Obama’s “pants-down day”.

Bronnen: BBC, Xinhua, Guardian, SCMP, Global Times
en de website van het ministerie van BuZa: http://www.fmprc.gov.cn/eng/xwfw/s2510/2535/t1052673.shtml,

 

2 comments for “China tekent diplomatiek protest aan bij de VS (upd)

  1. En hij mag HongKong verlaten nadat hij heeft gemeld dat de USA vis NSA China heeft aangevallen. It’s a deal baby

  2. Ik acht het zeer onwaarschijnlijk dat Snowden een vrijgeleide heeft moeten ‘afkopen’. Je lijkt te suggereren dat Beijing met de gedachte zou hebben gespeeld om Snowden te laten arresteren of hem toch aan de VS over te leveren. Ziehier wat Albert Ho denkt: ‘een langdurige behandeling van de zaak in Hongkong zou de betrekkingen tussen de VS en China hebben geschaad en China in verlegenheid hebben gebracht. Tegelijkertijd was het in het belang van Beijing dat Snowden vrijuit zou gaan en nog meer geheimen van de VS aan het licht zou brengen.’ Ho is de rechtskundig adviseur die door Snowden in Hongkong was ingehuurd en een politieke tegenstander van de pro-Beijing stroming. De meeste Chinese waarnemers zijn het min of meer met hem eens. Ze denken dat Snowden de raad heeft gekregen Hongkong te verlaten zolang het nog kon en dat de boze bui van de VS tegen China wel overwaait. Mijn bron voor het bovenstaande is de BBC. De South China Morning Post laat Jin Canrong aan het woord:‘een tijdbom onder de Chinees-Amerikaanse betrekkingen is onschadelijk gemaakt…Beijing zal niet proactief gebruik maken van de onthulde informatie, want dat zou Washington maar provoceren…In de brede internationale context is Beijing meer uit op samenwerking en minder op confrontatie…De onthullingen van Snowden hebben eigenlijk vooral gezorgd voor troeven in de onderhandelingen over cyberveiligheid.’Jin Canrong is een vooraanstaand academicus van de Renmin universiteit in Beijing op het gebied van internationale betrekkingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *