Maandag eindigde premier Wen zijn driedaags bezoek aan Groot-Brittannië. Wen’s bezoek volgt vrij kort op het bezoek van Cameron aan China in november. Zoals in november zien beide landen een duidelijk perspectief in verdere ontwikkeling van de economische betrekkingen. Voor de pers was er een nieuw nummertje beleefd bekvechten over mensenrechten.
Eerst de harde gegevens over samenwerking: Het ambitieuze objectief dat ze zich stellen is de wederzijdse handel tegen 2015 te verdubbelen tot 100 miljard dollar , en volgens Cameron zit men op planning met een groei vande Britse uitvoer met 40% in 2010. Groot-Brittannie is de derde handelspartner van China in Europa. Het is ook de tweede investeerder in China, nadat Duitsland naar de eerste plaats wipte in 2010.
Volgens Cameron is Groot-Brittannië de beste plaats voor Chinese investeringen in Europa. Indien China wil deelnemen aan grote nationale prestigeprojecten zoals de HST van Londen naar York, dan is het welkom. Cameron is tegenstander van eventuele protectionistische maatregelen van Europa tegen China. Over de intellectuele rechten op muziek, films en patenten die Groot-Brittannië door piraterij misloopt zal een apart seminarie gehouden worden. Uitwisselen van personen en menselijk contact wordt vergemakkelijkt.
Cameron benadrukte nog de toenemende complementariteit van beide economieën; Groot-Brittannie kan aan China interessante technologie leveren en hoogwaardige diensten verlenen voor geneesmiddelen, onderwijs, milieu, olie en gas. Premier Wen stelde het nog breder: tussen beide landen bestaat geen strategisch conflict. De Bank of China is van plan een krediet van anderhalf miljard pond te verlenen aan British Gas om zijn activiteiten in China uit te breiden. Tijdens het bezoek werden overeenkomsten ondertekend voor een totaal bedrag van 2.7 miljard pond. De topper is een contract door British Seamwell om in China een ‘schone’ electriciteitscentrale op steenkool te bouwen. Britse architecten, ingenieurs en onderzoeksfirma’s krijgen betere toegang tot China. Britse kippen mogen terug China binnen en ook meer varkens zullen de oversteek maken, levend of dood. Er zijn ook akkoorden over diensten en taksen.En op het einde van het jaar komen twee reuzepanda’s naar de zoo van Edinburgh.
Premier Wen hoopt dat de bilaterale relatie niet alleen beide landen zal dienen maar een een positieve evolutie van het internationale politieke toneel zal bevorderen. En hiermee zijn we bij de politiek beland: Wen heeft ongetwijfeld aangedrongen op het stopzetten van de Navo-oorlog in Libië waarvan Groot-Brittanie een voorvechter is.
Ondervraagd door journalisten over de mensenrechten in China zei Cameron dat er geen taboes waren in het gesprek en er geen sprake was van óf mensenrechten óf handel. ‘We moeten respect tonen voor mekaar, maar we willen het erg duidelijk maken dat politieke en economische ontwikkeling hand in hand moeten gaan’. Premier Wen zag het toch iets anders ‘ In verband met mensenrechten moeten beide landen mekaar respecteren, bij de feiten blijven en mekaar als gelijkwaardig behandelen, streven naar samenwerking in plaats van met de vinger te wijzen, en de meningsverschillen door dialoog proberen oplossen’ . Verder moet men mekaar niet aanspreken ‘ om een lesje te geven’ en werkt China wel degelijk aan een verbetering van de democratie en de rechtspraak, gebaseerd op een rechtsstaat.