China heeft de dodelijke terroristische aanval op de kantoren van een Franse krant sterk veroordeeld. Chinese media besteden de nodige aandacht aan de gebeurtenissen in Frankrijk.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, bij monde van zijn woordvoerder Hong Lei, het volgende gemeld: ‘we zijn diep geschokt door de terroristische aanval die we sterk veroordelen. Wij rouwen om de slachtoffers en betuigen ons medeleven met de getroffen families en de gewonden.’ Hong voegde eraan toe dat China standvastig gekant blijft tegen alle vormen van terrorisme en steun geeft aan de inspanningen van Franse zijde om de binnenlandse veiligheid te waarborgen. De Chinese President Xi Jinping heeft zijn deelneming betuigd aan zijn Franse collega François Hollande. Aan de verklaringen in het officiële Chinese standpunt voegde Xi toe: ‘het terrorisme is een gemeenschappelijke vijand van de mensheid en vormt een bedreiging voor de hele internationale gemeenschap, China en Frankrijk inbegrepen’. Xi zegde toe te willen bijdragen aan een mondiale strijd tegen het terrorisme.
Xinhua
Dat meldt Xinhua, het officiële Chinese persbureau. Xinhua rapporteert de feiten rond het kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo, het aantal doden en ernstig gewonden. Het brengt verder in herinnering dat in november 2011, het hoofdkwartier van Charlie Hebdo met een brandbom werd bestookt nadat het ‘een controversiële reeks cartoons met afbeeldingen van de Profeet Mohammed had geplaatst.’ Xinhua besteedt ook aandacht aan het verhoogde terreuralarm en veiligheidsmaatregelen afgekondigd door de Franse staat en politie. Het persbureau citeert de Franse president Hollande: ‘het was ongetwijfeld een terroristische aanslag tegen een kantoor dat al vele malen bedreigingen had ontvangen, reden waarom het beveiligd was’…‘Zij zullen worden opgespoord en voor het gerecht gebracht.’ Ook wordt de aandacht gevestigd op de uitspraken van Hollande dat Frankrijk het doelwit is van gewelddadige islamisten, omwille van zijn aanvallen op hun bolwerken in Irak en in de Sahel en dat het land de afgelopen weken al een aantal aanslagen heeft kunnen voorkomen. Van de Britse premier Cameron worden onder andere de volgende uitspraken voor het Britse parlement aangehaald: ‘Ik ben ervan overtuigd dat alle Kamerleden samen met mij de barbaarse aanval veroordelen…we staan zij aan zij met het Franse volk tegen alle vormen van terrorisme en we staan vierkant achter de vrije meningsuiting en de democratie.’ Woorden van dezelfde strekking, uitgesproken door Donald Tusk, de President van de Europese Raad, worden ook door Xinhua geciteerd. Xinhua blijft de zaak volgen met berichten over de demonstraties en rouwbetuigingen overal ter wereld, de dag van nationale rouw in Frankrijk en nog meer uitspraken van verschillende kanten, ook van de VN en de EU.
Berichten in commerciële en officiële pers
De South China Morning Post, een commerciële krant uit Hongkong, besteedt meer aandacht aan de details van de aanslag en de mensenjacht. De Post plaatst cartoons die gepubliceerd worden uit solidariteit met Charlie Hebdo en die opkomen voor de vrije meningsuiting, vooral van Amerikaanse tekenaars en van Franse journalisten met het bordje ‘je suis Charlie’. Van de Amerikaanse president schrijft de krant dat hij de eerste was bij de wereldwijde veroordeling en dat hij de hulp van de Amerikaanse regering heeft aangeboden om de schuldigen te vinden. De SCMP bericht dat Dalil Boubakeur, het hoofd van de Franse Moslimraad, de aanslag veroordeelt en zegt dat de plegers niet het recht hebben zich op de islam te beroepen. De krant uit Hongkong citeert ook Marine Le Pen van het Front National die het nog te vroeg vindt voor politieke conclusies, maar toch al een ‘duidelijke band’ ziet ’tussen de verhoogde terreurdreiging en het fundamentalisme’.
De BBC heeft in de Chinese uitgave van een aantal kranten commentaren gelezen die voorzichtig in de richting gaan van een kritiek op de manier waarop de vrijheid van meningsuiting in Europa wordt ingevuld. ‘Ruimte voor sarcastische uitlatingen over de Profeet worden als een westerse waarde hoog gehouden’ volgens de Global Times in het Chinees ‘en politici weigeren de media te vragen om terughoudendheid te tonen. Dat laat etnische spanningen oplopen in de westerse maatschappij’. De Chinese nieuwsportaalsite Observer spreekt zich in dezelfde zin uit.
Het commentaar op de website van Xinhua vandaag bevat enkele opmerkelijke en interessante ideeën. ‘Elk land op zich alleen is kwetsbaar. Door samen te werken kan de internationale gemeenschap de strijd winnen. Een strijd die niet alleen met de wapens moet worden gevoerd, maar waarbij het er ook om gaat de harten en de geesten te winnen…
Er is geen excuus, noch geloof, noch provocatie om het doden van onschuldigen te verrechtvaardigen. Verschillen kunnen worden gematigd door vreedzame dialoog…
Respect en voorzichtigheid zijn echter nodig in massacommunicatiemiddelen om misverstanden en wantrouwen tussen culturen en religies te verminderen en terroristen geen kans te geven…
Ten slotte: de godsdienst die de moordenaars beweerden te verdedigen is ook een slachtoffer.’
China Daily, de bekendste Engelstalige officiële krant van China, heeft een uitgebreid verslag van de feiten, onder andere van de methodische militaire manier waarop de terroristen te werk zijn gegaan. De klopjacht op de daders, met het laatste nieuws over een verdachte die zichzelf heeft aangegeven wordt beschreven. De China Daily geeft een korte karakteristiek van een aantal prominente slachtoffers, en schrijft over het stuk dat deze week in Charlie Hebdo stond met ‘nog steeds geen aanslagen in Frankrijk’. Er staat een tekening bij gemaakt door de vermoorde hoofdredacteur, van een jihadist die zegt: ‘we hebben tot eind januari om onze wensen aan te bieden’. De China Daily zegt dat dit de dodelijkste aanslag op journalisten was sinds 2009, toen in de Filippijnen 32 journalisten bij een hinderlaag tegen een politiek konvooi gedood werden. Ook de nachtelijke demonstraties van protest en solidariteit in een aantal wereldsteden krijgen aandacht, en de reactie van wereldleiders en prominenten. De China Daily citeert Mohammed Moussaoui, president van de Unie van Franse moskeeën die moslims en christenen gevraagd heeft ‘de dialoog te versterken en één front te vormen tegen het extremisme’. De Chinese krant wijst er verder op dat de Organisatie van Islamitische Samenwerking, die 57 moslimlanden vertegenwoordigt, verklaard heeft dat geweld en radicalisme de grootste vijanden zijn van de Islam en indruisen tegen al de fundamentele principes en waarden van die godsdienst.
Bronnen: Xinhua, SCMP, China Daily,BBC,
Zie ook de video van de Chinese televisie:
http://news.xinhuanet.com/english/video/2015-01/08/c_133905761.htm
Zonder een waarde-oordeel uit te spreken:
1 Hoewel er geen eensluidende definitie over terrorisme is, klasseer ik de gebeurtenis eerder als een afrekening: het geweld is gericht op betrokken personen, niet op willekeurige burgers.
2 Vrijheid van meningsuiting heeft limieten, ook in het Westen. De limieten in het Westen liggen anders dan in andere culturen, zoals humor ook anders ervaren wordt in andere culturen.
3 De realiteit zegt dat westerse mensenlevens meer waard zijn dan niet-westerse mensenlevens. En westerse waarden wegen zwaarder door dan niet-westerse waarden.
Oplossing van al dat geweld? Minder (etnocentrische) ideologie en meer (cultuurrelativistisch) pragmatisme.
na 9-11 had de Chinese president de terrorisme veroordeeld, maar krijgt van Bush jr het oergoeren vrijheid teruggestuurd. en dan het gitmo met wat oergoeren gedetineerde vrij gelaten. en de aanslag in kunming tianmen plein. enz enz.
krijgen we nou eindelijk wat rouw van de western. nee alleen maar kritiek.