China verwerpt VS-bemoeienis over Latijns-Amerika

 VS-minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft donderdag voor zijn afreis naar Latijns-Amerika het continent gewaarschuwd voor ‘roofzuchtige en imperiale motieven van China’. China protesteert hiertegen zowel via Buitenlandse Zaken, Xinhua als de Global Times.

VS Minister voor Buitenlandse Zaken Tillerson bezoekt een vijftal landen in Latijns Amerika. Voor zijn vertrek waarschuwde hij afgelopen donderdag aan de Universiteit van Texas  het continent expliciet voor ‘roofzuchtige investeringen en imperiale motieven’ van China. In tegenstelling tot voormalig president Barack Obama die de Monroe doctrine (die Latijns-Amerika als de VS achtertuin beschouwt) in 2013 begroef, zei Tillerson dat de doctrine nu nog zo relevant was als in 1823 toen ze geformuleerd werd. Het voorbije jaar staakte president Trump  een toenaderingspoging tot Cuba en vaardigde sancties tegen Venezuela uit met het oog op een regimewissel. De Verenigde Staten zijn de voorbije twee eeuwen militair tussen gekomen in de Dominicaanse Republiek, Grenada, Panama, Cuba, Chili, Guatemala, Nicaragua en Haïti. President Trump wil ook een muur tegen Mexico bouwen en bestempelde arme landen, als Haïti en El Salvador als ‘shitholes’.

‘Onfair’

Voor zijn vertrek waarschuwde Tillerson de Latijns-Amerikaanse landen om niet afhankelijk te zijn van economische banden met China. Hij vond dat China voet aan de grond krijgt in het continent door ‘onfaire handel’. Hij merkte op dat China al de grootste handelspartner is van Chili, Argentinië, Brazilië en Peru. Hij vond dat daartegen sterke instellingen nodig zijn om de soevereiniteit te verzekeren tegen ‘potentiële roofzuchtige actoren’ in hun regio.
Waarop de Global Times zich afvraagt ‘wat China deed in Latijns-Amerika: het heeft er geen militaire bases noch troepen. Het drijft enkel handel op basis van win-win en wederzijds voordeel’. Nog recentelijk heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi in Chili de landen van Latijns-Amerika opgeroepen aan te sluiten op het Chinees initiatief van de nieuwe zijderoutes als een alternatief. Het persagentschap Xinhua voegt hier aan toe dat ’terwijl Beijing probeert Latijns-Amerika te helpen om hun droom van ontwikkeling en voorspoed te realiseren, de VS protectionistisch wordt en terugkeert naar een politiek uit de tijd van het kolonialisme. Het wordt de wereld en het continent almaar duidelijker welke de imperialistische macht is’, aldus nog het Chinees persagentschap.
De Venezolaanse president Maduro heeft Tillerson er van beschuldigd met zijn bezoek een front tegen Venezuela te willen opwerpen. De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag zijn ambtsgenoot Tabare Vasquez van Uruguay echter gefeliciteerd met het 30-jarig bestaan van diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Hij vond dat de wederzijdse betrekkingen de voorbije 30 jaar duidelijk vooruitgang hadden gemaakt.

Respectloos

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft ook zaterdag in Beijing gereageerd en noemt de opmerkingen van Tillerson respectloos. ‘China is een groot internationaal koper van Latijns- Amerikaanse bulkgoederen en voert almaar meer landbouw- en goederen met toegevoegde waarde uit de regio in. De ontwikkeling van de banden tussen China en Latijns Amerika is niet gericht noch tegen een derde partij of belangen van derden’. Tot zover nog de mededeling. Zowel de VS als China willen hun invloed in de regio uitbreiden. Xi Jinping beloofde in 2015 dat de Chinese handel met Latijns-Amerika en de Caraïbische eilanden binnen 5 jaar 500 miljard dollar zou bedragen en de directe investeringen 250 miljard dollar. Toch blijft de VS de grootste handelspartner met 763 miljard dollar in 2016.
Door olie te ruilen voor leningen heeft Venezuela sinds 2007 al 50 miljard geleend van China. Dit was zowat de helft van de Chinese leningen aan het continent tussen 2007 en 2015 aldus de VS denktank Inter-American Dialogue. China heeft alvast de steun van Chili in zijn verwerping van het protectionisme, zo liet de Chileense minister Heraldo Munoz weten op een vergadering van 33 leden van de Community of Latin American and Caribbean States (CELAC). De minister prees de opbouwende rol die China speelt in complexe tijden. Ook de Peruaanse minister van Handel Ferreyros bestempelde voor de media China als een goede handelspartner. Hij deed dit terwijl Tilerson president Kuczynski ontmoette in Lima.
Het is wel zo dat Brazilië vorige week de aanleg van een 5000 km lange spoorlijn die bestemd was om goederen door Peru naar China te verschepen, geschrapt heeft. Volgens viceminister Jorge Arbache zijn de 80 miljard dollar kosten te hoog om commercieel leefbaar te zijn indien enkel gewone waren. Er zouden geen hoogwaardiger goederen  getransporteerd worden. Dat het Braziliaanse Embraer met Boeing over overname onderhandelt is allicht ook een teken aan de wand van een vrijage.
Bronnen: Xinhua, Global Times, SCMP

1 comment for “China verwerpt VS-bemoeienis over Latijns-Amerika

  1. Zo China wordt weer bestempeld als een loan-shark. Terwijl de honkbalknuppel aan de andere kant van de wereld zit. VS had als jaren Latin America als zijn achtertuin behandeld met coups, ondersteuning van dictators, hulp aan terroristen en drugsverkoop daar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *