De privatiseringsstop in Griekenland zal het Chinese COSCO nauwelijks treffen. Beijing denkt ‘dat de twee regeringen verder willen samenwerken’, maar wint informatie in bij de collega’s in Athene. Wat is de toekomst van het Chinese Griekenlandbeleid met zijn belang voor Europa en de ‘Maritieme Zijderoute’?
De privatiseringsstop van Piraeus zal niet gaan over de twee havenhoofden waar het Chinese COSCO een belang heeft. Een topman van de Piraeus Container Terminal (PCT), die sinds kort een dochtermaatschappij is van staatsbedrijf COSCO (China Overseas Shipping Group Co), preciseert dat er over Pier 2 en Pier 3 niets is verklaard door de viceminister van Scheepvaart Dritsas. Een van de eerste beslissingen van de nieuwe Griekse regering is het om de geplande verkoop van een 67-procentsaandeel van de Piraeus Port Authority (PPA) op te schorten.
Die privatisering was geëist door de Europese Commissie. COSCO is een van vier bedrijven met interesse in de aankoop van die aandelen. Als de aandelen van de PPA niet verder worden verkocht heeft dat uiteraard consequenties voor dat bod. COSCO zou echter zeer aanwezig blijven in de haven van Athene. De Chinese onderneming, die overigens net zoals de PPA een staatsbedrijf is, verkreeg in 2008 een concessie om gedurende 35 jaar twee containerterminals te beheren en uit te breiden: de pieren (havenhoofden) 2 en 3. Een hoge ambtenaar van het bedrijf dat het beheer voert, Piraeus Container Terminal, heeft nu anoniem gezegd dat de beslissing van Dritsas alleen geldt voor Pier 1. Volgens de officiële Chinese media heeft de Griekse viceminister niet alleen gezegd dat het openbare karakter van Piraeus gehandhaafd blijft en dat de privatisering hier en nu ophoudt, maar ook dat het ‘Griekse volk verbonden is met het Chinese volk door banden van vriendschap en solidariteit.’ Ook Helena Smith, correspondent van The Guardian in Athene, merkt op: ‘op dinsdag heeft premier Tsipras de Chinese ambassadeur ontmoet om te benadrukken dat de beide nieuwe Griekse regeringspartijen goede betrekkingen willen met Beijing, ondanks de opschorting van privatiseringen, ook voor de haven van Piraeus’.
Win-win op vele fronten
Gisteren heeft Hua Chunying, de woordvoerder van BuZa, tijdens een persconferentie verzekerd dat China de bevestiging heeft gevraagd dat de samenwerking tussen de beide overheden verdergaat, ook nu er een nieuwe regering in Athene zetelt. De Chinese staatsmedia wijzen op de voordelen die de samenwerking de afgelopen jaren heeft gebracht: een achtvoudige toename van het handelsverkeer in Piraeus sinds de overname door COSCO, een toegenomen interesse bij reusachtige bedrijven zoals ZTE, Hewlett-Packard en Huawei Technologies Co. De Griekse haven heeft intussen immers een jaarlijkse capaciteit voor meer dan 3,16 miljoen containers met een TEU-omvang (Twenty feet Equivalent Units). Dat is te danken zijn aan het beheer door COSCO, dat op die manier ook meer dan 1.000 banen zou hebben geschapen. Daar bovenop komen volgens de Chinese regering de vooruitzichten dat door de Grieks-Chinese samenwerking Piraeus bezig is een van de meest concurrerende havens van de wereld te worden, onder andere op de gebieden van scheepsherstelling en – uitrusting.
Bij zijn bezoek in juni 2014 had premier Li Keqiang duidelijk gemaakt dat China van de Griekse haven een schakel wil maken die de beoogde Maritieme Zijderoute verbindt met de spoorwegen van Centraal en Oost-Europa. Als dit plan slaagt zou het een heropleving van de economie en de werkgelegenheid in grote delen van Europa kunnen betekenen. Het zou natuurlijk ook grote voordelen bieden voor de Aziatische en vooral Chinese handelsbetrekkingen met Europa. Li Keqiang heeft in juni ook investeringsovereenkomsten ondertekend ter waarde van 4,6 miljard dollar en beloofd Griekse staatsobligaties te kopen.
Que Sera?
Het belang voor China van goede betrekkingen en samenwerking tot beider voordeel met Griekenland dateert al van een aantal jaren terug. Beijing heeft die relatie opgebouwd met verschillende en opeenvolgende Griekse regeringen. Waarnemers vermoeden dat dit met de regering onder leiding van Syriza niet veel anders zal zijn. Natuurlijk volgt Beijing met grote aandacht de impact die het beleid van Tsipras en de zijnen niet alleen voor Griekenland, maar voor de rest van de EU zal hebben. China zal zich in elk geval flexibel willen opstellen om in te spelen op de Europese ontwikkelingen in het algemeen. Shen Danyang, woordvoerder van het ministerie van Handel, heeft vandaag herhaald dat volgens China de twee regeringen erg graag willen blijven samenwerken. ‘De landen zijn partners met een nauwe band en ze ontwikkelen een pragmatische samenwerking in verschillende sectoren, die zorgt voor vooruitgang en financiële voordelen voor de volkeren in de beide naties’.
Bronnen: People’s Daily, South China Morning Post, The Guardian, China Daily