Nadat Noord-Korea weer een raket afvuurde over Japan heen, eist de VS ook weer, op hoge toon, dat China de olietoevoer afsnijdt. De Chinese diplomaten maken zich klaar voor de zoveelste onderhandeling over Korea in de VN-Veiligheidsraad.
Volgende aflevering van de levensgevaarlijke soap Korea. Gisteren nog had de woordvoerder van Buitenlandse Zaken van China, Hua Chunying, het op de gewone persconferentie herhaald.
Goed, maar …
China verwelkomt alle inspanningen die kunnen leiden tot het kernvrij maken van het (hele) Koreaanse schiereiland. Die inspanningen moeten een politiek en diplomatiek karakter hebben om de vrede en stabiliteit te bewaren. Dus, dat VN Secretaris-Generaal Guterres had aangeboden om te bemiddelen was prima. Dat de collega woordvoerder van het State Department van de VS en de minister van BuZa van Rusland de vreedzame weg hadden benadrukt kon je alleen maar toejuichen.
Wachten op de VS & Co
Hua Chunying vroeg echter ook aan de betrokken partijen om de voorstellen van China eindelijk eens ernstig te nemen en er opbouwend op te reageren. Hua leek daar een punt te hebben. China dringt keer op keer aan op terughoudendheid bij alle partijen. De onwil en de provocaties van de VS en van de haviken in de Zuid-Koreaanse regering blijven onderbelicht. Er heerst in de wereldwijde media en sommige diplomatieke kringen enkel verontwaardiging over de onwil en de provocaties van Noord-Korea.
Self-fulfilling prophecy of provocatie
Voor en na de recentste resolutie van de VN met haar extra sancties, hebben de legers van de VS en Zuid-Korea nieuwe militaire oefeningen gehouden met scherpe patronen vlak bij de grens tussen het Noorden en het Zuiden van Korea. Er was misnoegen dat de VS de vorige tekst over sancties had moeten afzwakken om China en Rusland over de streep te krijgen. Amerikaanse waarnemers voorspelden dat de nieuwe sancties tot nieuwe Noord-Koreaanse raketten zouden leiden. Was dat self-fulfilling prophecy of een uitnodiging aan Pyongyang? Direct na het afvuren van de Noord-Koreaanse raket, heeft het Zuid-Koreaanse leger geantwoord met een eigen ballistische raket vanaf de oostkust van het schiereiland.
VS eist actie van China
Nu, na de voorspelde laatste raketlancering van Noord-Korea eist Staatssecretaris Tillerson, de hoogste Amerikaanse diplomaat, weer dat China het oliewapen ten volle inzet. Tillerson die enkele weken geleden nog als duif poseerde, is nu een havik geworden. China zou de olietoevoer helemaal moeten stopzetten. Dat is volgens de VS het ‘enige wat werkt’. Naar de ellende die dit voor het Noord-Koreaanse volk zou teweegbrengen en de risico’s op een totale crisis in Korea zelf, moet China blijkbaar maar niet kijken.
Wat doet de Veiligheidsraad?
Het antwoord van China is nog niet bekend. Wel meldt Xinhua, het officiële persbureau, dat de VS en Japan om een dringende bijeenkomst van de Veiligheidsraad hebben gevraagd. Ethiopië de momentele (tijdelijke) voorzitter van de raad heeft dat bevestigd. Er doet zich een vreemde situatie voor. Enerzijds zal de VS opnieuw de medewerking van China en de Rusland vragen. Anderzijds heeft Washington het Zuid-Koreaanse establishment THAAD opgedrongen. China en Rusland zijn ervan overtuigd dat dit raketsysteem van Martin Lockheed vooral voor hen, met zijn radar, een bedreiging vormt en geen enkele zin heeft als verdediging voor Seoul. Meer en meer waarnemers zien dat ook zo. THAAD blijft echter staan.
Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, The Guardian