China werkt verder aan bemand ruimtestation

China heeft op 5 mei een nieuwe, grote draagraket gelanceerd. Zo begon een reeks proefnemingen met een ruimtevaartuig en terugkeercapsule, in het kader van het Chinese programma voor de bouw van een bemand ruimtestation.

bemand ruimtestation
foto Tu Haichao /Xinhua

De draagraket heeft de naam Lange Mars-5B gekregen. Met deze lancering begint de derde fase van het Chinese programma voor de bouw van een bemand ruimtestation.

Twee capsules

Voor de ontwikkeling daarvan is de China Manned Space Agency (CMSA) verantwoordelijk. De raket vertrok vanaf de lanceerbasis van Wenchang op Hainan, de eilandenprovincie in de Zuid-Chinese Zee. Aan boord waren de testversie van een ruimtevaartuig voor de bemanning, nu nog onbemand, en die van de capsule voor een retourvlucht. Na enkele minuten verlieten de twee ladingen de draagraket en kwamen ze in hun lage baan om de aarde.

Lange Mars 5B

Draagraketten van het type Lange Mars-5B zullen speciaal dienen voor het vervoer van onderdelen voor het ruimtestation. Ze zijn in totaal bijna 54 meter lang, met een neuskegel van meer dan 20 meter. Er is gebruik gemaakt van milieuvriendelijke brandstoffen: vloeibare zuurstof, vloeibare waterstof en duurzame kerosine. De Lange Mars-5B raketten kunnen tot 22 ton vervoeren. Dat is de grootse lading die China tot nog toe in een lage omloopbaan rond de aarde kan sturen. Bij de lancering van de LM-5B zelf en vervolgens van zijn lading is gebleken dat de raket zijn werk behoorlijk doet. De LM-5B bouwt voort op de technologie van de Lange Mars 5  

Exploratie en terugkeer

Het ruimtevaartuig voor de bemanning dat door de draagraket werd vervoerd bestaat uit een werkplaatscapsule en een terugkeercapsule. De toekomstige bemanning zal in de eerste allerlei onderzoeken verrichten in de lage omloopbaan om de aarde, onder andere met 3D printing in de ruimte. Er zijn echter ook plannen voor ruimte-exploratie tot ver in het heelal. Van de flexibele en uitvouwbare terugkeercapsule van de China Academy of Space Technology, zullen de veiligheid, het hitteschild en de technologie voor energieterugwinning worden getest. Met de capsule, die voor zowat 10 vluchten zal meegaan, zullen tot 6 bemanningsleden kunnen reizen die een lading van 500 kg meenemen, onder andere bodemmonsters. Uiteindelijk zouden ze vanaf het ruimtestation ook naar de maan moeten kunnen reizen. De proefnemingen met de beide capsules zullen enkele dagen duren.

bemand ruimtestation
foto CCTV

Huzarenstukje

Deze lancering is dus het begin van een nieuwe fase in de ontwikkeling van het Chinese programma voor bemande ruimtevaart dat in 1992 begon. Op dit ogenblik draait enkel een internationaal ruimtestation dat door verschillende landen wordt bemand en bekostigd in een baan om de aarde. Net zoals Rusland, de VS en India werkt China aan zijn eigen bemande ruimtestation. Dat deze Chinese proeflancering werd voorbereid in de periode van de epidemie met Covid-19 leverde heel wat uitdagingen en problemen op. Het personeelsbestand in het ruimtevaartstation moest worden verkleind en men ging telewerken. Sommige teamleden kunnen nu op afstand deelnemen aan onderzoek en vergaderingen. Het succes is een zoveelste huzarenstukje voor de Chinese wetenschap en technologie. De lancering was te zien op een live webcast van de Chinese openbare omroep CCTV. Er was naderhand ook een persconferentie.

Bronnen: Xinhua, Wikipedia, CCTV, CGTN, spaceflightnow.com

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *