Op de beurs van Shanghai is het futurecontract in Chinese yuan voor olie gelanceerd. Het zet naast de Amerikaanse en de Europese referentieprijs voor aardolie ook een Aziatische referentieprijs op de kaart en maakt de Chinese yuan meer internationaal.
De lancering van de future voor olie op de beurs van Shanghai komt niet onverwacht. Sinds 2017 heeft China de VS vervangen als grootste invoerder van aardolie. Het voerde 420 miljoen ton in, een jaarstijging van 10%. Wat China invoert dekt twee derden van het verbruik.
Toch bleef China voor de olieprijs nog altijd afhangen van de Europese referentieprijs (Brent) of de Amerikaanse (West Texas Intermediate- WTI). En het bleef gebonden aan de dollar zowel voor Brent als WTI . Het invoeren van de Shanghai referentieprijs is dus erg belangrijk. Het werd al eens overwogen in 2012, toen de olieprijs boven 100 dollar per vat steeg. Er wordt gehoopt dat de future prijs in Shanghai beter bij de realiteit van de Aziatische markten zal aansluiten dan de Brent of de WTI. Het contract in Shanghai geldt bijvoorbeeld voor hoogzwavelige aardolie, een soort die China veel invoert.
Een future contract is een termijncontract. Men verhandelt in Shanghai olie om te leveren binnen zes, negen of twaalf maanden, maar de prijs wordt nu overeen gekomen. Dat helpt olieleveranciers hun inkomen te plannen, en olieverbruikers hun uitgaven. In de praktijk wordt de olie niet echt geleverd. De koper (of de verkoper, naargelang de prijs gestegen of gedaald is) ontvangt gewoon het verschil tussen de afgesproken prijs en de prijs op de afgesproken leverdatum. Door deze procedure wordt het future contract een financieel instrument, dat gebruikt wordt door speculanten.
Er zijn veel meer future contracten dan contracten voor materiële levering van olie. Daardoor beïnvloedt de speculatie op het financieel instrument sterk de prijs van de echte olie. Door een eigen future in lokale munt te lanceren krijgt China meer greep op de olieprijs die het land betaalt. En wordt de Chinese yuan belangrijker in de wereld.
Sterke start
Cruciaal voor het succes van oliefutures in Chinese yuan is een voldoende grote markt waar ook buitenlanders actief op zijn. Het zal een tijdje duren vooraleer de markt in Shanghai dat niveau bereikt, maar de grote binnenlandse vraag naar olie is een goed vertrekpunt. De markt voor oliefutures is ook de eerste Chinese futuremarkt voor grondstoffen die opengesteld wordt voor buitenlanders.
De eerste dag werden op de beurs van Shanghai 40.656 contracten verhandeld voor een totaal bedrag van 17,64 miljard yuan (2,3 miljard euro). Dat is van dezelfde grootteorde als voor WTI en meer dan voor Brent. Wall Street Journal schrijft over een ‘sterke start’.
Elke dag wordt een referentieprijs vastgelegd, en de koersen kunnen daarvan maximaal 5% afwijken. De winst of het verlies op een contract bedraagt maximum 7%.
Buitenlandse investeerders kunnen op verschillende manieren deelnemen aan de futurecontracten. De gemakkelijkste manier is een waarborg in dollars te storten. In de toekomst worden ook waarborgen in andere deviezen mogelijk. Buitenlanders en Chinezen worden op de beurs gelijk behandeld. Er zijn geruchten dat andere futuremarkten, zoals die voor ijzererts, ook binnenkort kunnen opengesteld worden voor buitenlanders.
Bron: SCMP, Xinhua, Wall Street Journal, De Financiële Begrippenlijst