China wil ontwikkeling Siberië koppelen aan noordoosten

Chinese vicepremier Wang Yang heeft zich vrijdag op een forum in Vladivostok geschaard achter het Russisch voornemen om  het Verre Oosten nieuw leven in te blazen. Hij noemde dit verenigbaar met de Chinese strategie om de eigen provincies in het noordoosten een nieuwe dynamiek te verlenen. De grensstad Manzouli kan als voorbeeld dienst doen.

wangyangPutin

Wang Yang (l) en Putin (r)


Vrijdag ging in Vladivostok het “Oostelijk Economisch Forum” door waarbij president Putin gunstige zakelijke voorwaarden en regeringssteun beloofde voor Aziatische en binnenlandse investeerders die naar Ruslands verst afgelegen gebied komen. Dit zag de Chinese vicepremier Wang Yang wel zitten en noemde de Russische strategie verenigbaar met de Chinese strategie voor de renaissance van het noordoosten. Deze provincies die ook de roestgordel worden genoemd, zitten bij de 5 provincies met de laagste economische groei. Een Russisch-Chinees partnerschap zal zeker vruchten opleveren, aldus de Chinese vicepremier.
Rusland dat getroffen is door westerse sancties zoekt ook nieuwe groeimogelijkheden want verwacht wordt dat de economie er dit jaar met 3,3% inkrimpt. Voormalig hoofd van de buitenlandse operaties bij de tweede petroleumproducent Lukoil verwacht dat de ontwikkelingspolitiek van het verre oosten een politiek wordt op lange termijn. Wang Yang werd vergezeld door CNPC-voorzitter Wang Yilin. We wezen eerder in het zakelijk nieuws op de kruisparticipaties die de Russische energiegroten in elkaar nemen, nu ook gevolgd door participaties van het Zijderoutefonds en het Russisch soeverein Fonds.

Voorbeeld Manzhouli

Manzhouli

Manzhouli, stad in de steppe


Een voorbeeld van economische samenwerking tussen China en Rusland is de grensstad Manzhouli. Deze stad bestaat uit twee gedeelten. De oude stad met 30.000 inwoners verwerkt steenkool want de stad zit op een voorraad van 10 miljard ton die nog maar voor 1 % ontgonnen is. In de nieuwe stad wonen 250.000 personen, maar dit gedeelte met brede lanen en gezinsvilla’s kan op termijn 5 miljoen inwoners aan. De nieuwe rol van Manzhouli ligt in de verwerking van Russisch hout.
Dagelijks vertrekken uit de stad 20 lege treinen noordwaarts en keren 4 uur later volgeladen terug met 60 volgeladen stellen. Manzhouli is een van de grootste Chinese inlandse havens want het behandelt 60 % van alle Russisch-Chinese handel. Het is ook de enige Chinese stad met een houtbeurs. Veel Chinese, Japanse en Europese producenten verwerken er het Russisch hout, zowel voor de bouwindustrie als voor de meubelnijverheid.
China-Timber-Exchange

Houtbeurs Manzhouli


Ook de aquacultuur rond het Hulunmeer zorgt voor bedrijvigheid. Tot nieuwe activiteiten behoort ook de verwerking van Russisch bont en huiden. De luchthaven kan verschillende miljoenen passagiers per jaar aan. Kortom Manzhouli heeft naast de traditionele steenkoolnijverheid een nieuwe bedrijvigheid gevonden in de verwerking van Russisch hout. Allicht zijn in Siberië meer mogelijkheden voor een bloeiende economische samenwerking tussen Rusland en China.
Overigens kan verwacht worden dat deze samenwerking niet van een leien dakje loopt zoals een recent voorbeeld laat zien. De Chinese firma Huae Sinban wou 140.000 ha dorre grond van de overheid in Oost Siberië gedurende 49 jaar afhuren voor landbouwdoeleinden. Vooral zouden serres tijdens de koude maar zonnige wintermaanden met hightech zonne-energie verwarmd worden. In de pers werden meteen al vragen gesteld wat er zou gebeuren na de 49 jaar. Van de kinderen van de Chinese migranten wordt gevraagd dat ze onderwezen zouden worden in het Russisch. Hoedanook, toestemming voor het verpachten van de gronden wordt pas in 2016 verwacht.
Bronnen:  SCMP, China Briefing

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *