China wil (nu nog) vreedzame handelsbetrekkingen met VS

De regering Trump wil China dwingen om het handelsoverschot met maar liefst 100 miljard dollar te verminderen. De Chinese regering die dit weekend op het Nationaal Volkscongres wordt verkozen krijgt meteen een flinke opdracht. Hoe vreedzame en constructieve economische handelsbetrekkingen als alternatief in te zetten?

handelsbetrekkingenDe woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Lu Kang, had het over de handelsbetrekkingen en de dreigende handelsoorlog  met de VS tijdens zijn persconferentie.

Constructief en volgens afspraken

‘China hoopt de problemen bij de handelsbetrekkingen met de VS op een constructieve manier op te lossen. Bijvoorbeeld door de koek die we bij de samenwerking onder elkaar verdelen groter te maken’. Lu waarschuwde echter ook: ‘we zullen nooit accepteren dat een land regels eenzijdig oplegt aan de anderen.’

Veelzijdige betrekkingen

De woordvoerder van BuZa wees er ook op dat China zich altijd heeft gehouden aan de bepalingen die uit de regelgeving van de Wereldhandelsorganisatie voortkomen. Het land heeft daarnaast met een groot aantal landen bilaterale en multilaterale afspraken voor handel en investeringen. De Chinese leiders reizen de wereld rond, o.a. om ervoor te zorgen dat die afspraken rond komen. China neemt die afspraken ook altijd in acht.

40 jaar lang wederzijds voordeel

De woordvoerder van BuZa zei verder: ‘de betrekkingen op het gebied van handel en economie tussen de VS en China zijn al 40 jaar lang wederzijds voordelig. Ze hebben de bevolking van de beide partijen en de zakenwereld winsten, en een enorme markt en massa’s banen opgeleverd’. Tot nog toe zijn die betrekkingen oké. Volgens China had dat onmogelijk gekund als er maar 1 van beide partijen de vruchten van had geplukt.

Waarschuwing

Volgens Lu moet het ook nu mogelijk zijn de verschillen in inzichten, die China ook nooit ontkend heeft, ‘door vriendschappelijke onderhandelingen op te lossen’. De woordvoerder benadrukte echter wel dat China zijn rechten en belangen zal (kunnen) verdedigen, mocht er iets gebeuren waar niemand bij gebaat is’.

Haviken vs nieuwe functionarissen

President Trump heeft de afgelopen week haviken benoemd in zijn team voor buitenlandse en economische zaken. Vanuit de VS wordt een beleid zichtbaar dat steeds protectionistischer en agressiever overkomt. Het Nationaal Volkscongres van China benoemt dit weekend een aantal nieuwe ministers en overheidsfunctionarissen.

Wat met China’s alternatieven?

Ongetwijfeld zijn er daarnaast debatten over hoe Beijing precies dat moet aanpakken wat er vanuit Washington op China en de wereld afkomt. In hoeverre zal de nadruk blijven liggen op de alternatieven die China biedt voor de lange termijn: initiatieven zoals Belt&Road (de Nieuwe Zijderoutes) en het principe van ‘een gemeenschappelijke toekomst voor de mensheid’, uit de nieuwe Grondwet?
Xinhua, fmprc.gov.cn (website BuZa)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *