China wint 'brandbaar ijs' in Zuid-Chinese Zee

China haalt brandbaar ijs naar boven uit de Zuid-Chinese Zee. Dit is het resultaat van tientallen jaren van onderzoek gefinancierd met miljoenen yuan overheidsgeld. Het bevroren gas kan een nieuwe fossiele brandstof worden ter vervanging van olie en aardgas.

China is erin geslaagd uit de zeebodem monsters van gashydraat te winnen.

Bevroren methaangas

Gashydraat is volgens Wikipedia: ‘een verbinding van water rond het vriespunt (of ijs) en een gas, dat in de moleculaire holtes van het water zit opgesloten’. In 1998 zijn Chinese geologen in opdracht van de staat begonnen met naar ‘brandbaar ijs’ te zoeken. In 2007 werd dat ook gevonden, in de Zuid-Chinese Zee. Tussen mei 2016 en maart 2017 hebben experts van het China Geological Survey Bureau grote reserves van de stof ontdekt in de Zee van Shenhu. Dat is een deel van het Bekken van de Monding van de Parelrivier. Het gebied ligt 320 km ten zuidoosten van de stad Zhuhai in de zuidelijke provincie Guangdong. Per dag werd sindsdien gemiddeld 16.000 kubieke meter gas van een grote zuiverheid gewonnen.

Interessante eigenschappen

Brandbaar ijs komt voor in de zeebodem (bijvoorbeeld aan de zuidpool) en in de toendra’s, steppen nabij de poolgebieden. In de diepte zorgen hevige druk en lage temperaturen voor een stabiele stof die op ijs gelijkt. Door het methaangas dat erin verpakt zit is die stof ontvlambaar. Volgens Chinese deskundigen is ongeveer 1 kubieke meter van het gashydraat doordat het is samengeperst gelijk aan 164 kubieke meter ‘normaal aardgas’. Het zou ook minder vervuild zijn. De internationale gemeenschap van wetenschappers vermoedt dat er enorme hoeveelheden te vinden zijn.

Overheidsgeld

In 2007 meldde de South China Morning Post al dat China 500 miljoen yuan (65 miljoen euro)  in de research had geïnvesteerd. Een professor wist toen te vertellen dat de staat 810 miljoen yuan (105 miljoen euro) voor het onderzoek opzij had gelegd. Dat was toen…
Nu heeft de regering de recente vondsten bevestigd. Drie jaar geleden waren er al schattingen van 100 tot 150 miljard kubieke meter aardgas in de zeebodem van de Zuid-Chinese Zee. Hoe groot de specifieke reserve in de Zee van Shenhu vermoedelijk is, dat heeft China nog niet bekend gemaakt. Vele landen zijn China in dit onderzoek voorgegaan. In 2013 slaagde Japan er als eerste in ook effectief gas te winnen uit ‘brandbaar ijs’.

Alternatieve brandstof?

Er blijven zeker nog vragen te beantwoorden over de eigenschappen van dit methaanhydraat. Ook moet er verder onderzoek gebeuren naar de veiligheid, de milieuvriendelijkheid van de winning en de rendabiliteit. Deskundigen zijn echter van mening dat China de technologie om het brandbaar ijs te winnen nu grotendeels beheerst. De Chinese geologen denken dat ze hiermee een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het energieprobleem. ‘Van vele landen langs de maritieme Zijderoutes is er vraag naar het gas’…’wij kunnen de economische ontwikkeling en de uitwisseling tussen de landen een boost geven’, aldus Qiu Haijun, die de proefboringen heeft geleid.
Xinhua, De Volkskrant, SCMP, Wikipedia, globalccsinstitute.com (website van Global CCS carbon capture and storage Institute)
Video van de nationale Chinese televisie https://www.youtube.com/watch?v=3uVqzY17aoQ

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *