Apples baas Cook was voor een tweede keer dit jaar op bezoek in China. Hij verwacht dat China de VS gaat overtreffen als Apples grootste markt. Hij had ook gesprekken met de baas van “China Mobile” waarover zo goed als niets uitlekte.
Cooks voorspelling liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Hij verwacht dat China binnen afzienbare tijd China’s grootste afzetmarkt wordt, hoewel hij niet precies kon vertellen wanneer dit zou gebeuren. Momenteel vertegenwoordigt China een derde van Apples verkoopcijfers. Na de lancering op 14 december verkocht Apple in China twee miljoen iPhones 5 op 3 dagen. Tijdens het financiële jaar dat in september 2012 eindigde, groeiden het bedrijfsinkomen in China met 83% tot 22 miljard $ terwijl er 46% groei was in de VS tot 60 miljard $. Zowel de Wall Street Journal als Bloomberg rapporteerde deze week dat Apple denkt aan het lanceren van een goedkope iPhone (aan 150 $ i.p.v. de 650$ nu), maar baas marketing Phil Schiller lijkt dit in een interview met Shanghai Evening News te ontkennen. Baas Cook zei ook nog te streven naar 25 winkels in China i.p.v. de 11 nu.
China Mobile
Struikelblok in Apples doorbraak in China is de verhouding met de grootste mobiele operator “China Mobile”. Momenteel wordt Apples iPhone in China enkel verdeeld door de 2 andere operatoren “China Telecom” en “China Unicom”. Cook had dan ook een onderhoud met voorzitter Xi Guohua van “China Mobile”. Apple hoopt dat “China Mobile” eveneens de iPhone gaat verkopen en daarvan 10 tot 15 miljoen stuks zou kunnen verkopen het eerste jaar. Hier komt echter een technisch aspect om het hoekje kijken want “China Mobile” gebruikt in tegenstelling tot de 2 andere operatoren het Chinese 3G-signaal TD-SCDMA en ook het Chinese 4G-signaal dat momenteel niet door de iPhone wordt ondersteund. Wellicht gingen de discussies over het technisch compatibel maken, wat voor Apple een doorbraak zou kunnen betekenen naar het tijdperk toe van het 4G-signaal. Ook de dure prijs is nog een punt van discussie. In dat verband staat Apple iets zwakker dan in het verleden, vooral door de opkomst van de Android-telefoons bijvoorbeeld door Samsung, waarvan de Gsm’s wel compatibel zijn met China’s 3G signaal.
Tijdens Cooks bezoek was ook nog wat te doen over de arbeidsomstandigheden bij toeleverancier Foxconn. Daarover zei Cook dat “Apple geeft alle om werknemers die aan een Apple-product werken, ongeacht hun functie. Apple hanteert daarom hoge standaarden en stelt strenge eisen aan toeleveranciers over werkomstandigheden en lonen”. Op 10 januari was er volgens SACOM opnieuw een staking tegen de povere arbeidsvoorwaarden bij Foxconn namelijk in de vestiging van Fengcheng (Jiangxi).
Bronnen: FT, MacWorld, Xinhua