“China wordt grootste markt zonnepanelen”

In schril contrast tot de toestand enkele jaren terug verwacht consultant IHS dat China dit jaar de grootste markt wordt van zonnepanelen en dit gevolgd door Japan, de VS, Duitsland en Italië. De installatie van zonnepanelen zal in de EU met meer dan een derde dalen. Tenslotte verwacht IHS dat China nog dit jaar een heffing zal invoeren op de import van polysilicium.
solar-panelEnkele jaren terug werd 80% tot 90% van China’s productie uitgevoerd, maar het kan (snel) verkeren. Een rapport van consultancy IHS verwacht dat China dit jaar de grootste markt wordt van zonnepanelen. Voor de eerste keer komt geen Europees land in de top 3 voor want China zal worden gevolgd door Japan (+270 % in Q1, gevolg van Fukushima), de VS en dan pas Duitsland en Italië. IHS voorspelt dat in de EU de installatie van zonnepanelen met meer dan een derde daalt of 6GW, waarvan 1,3 GW toegeschreven wordt aan de EU anti-dumping heffing tegen Chinese panelen. Wereldwijd zou de installatie dit jaar echter met 11 %  groeien  tot 35 GW en dit hoofdzakelijk door de toenemende Aziatische vraag. Deze zal 45 % van de globale markt  innemen en voor de eerste keer groter worden dan de EU-markt. Japan wordt dit jaar de meest winstgevende  markt: verwacht wordt dat Japan dit jaar voor 20 miljard $ PV systemen installeert wat 82 % meer is dan de 11 miljard $ in 2012.
IHS verwacht dat het niet lang zal duren vooraleer Beijing voor de dag zal komen met een vergeldingsheffing tegen de grondstof polysilicium uit de EU, de VS en Zuid-Korea. Over de impact van de Europese heffing zegt het consultant bureau dat deze wellicht zal omzeild worden, zij het dat dit moeilijker wordt dan bij de Amerikaanse strafheffing. De Amerikaanse heffing slaat enkel op PV-cellen: bijgevolg zenden de Chinese producenten de wafels naar Taiwan of kopen de zonnecellen rechtstreeks aan Taiwan. De Europese heffing slaat echter op geheel de keten. Volgens NPD Solarbuzz voerde China vorig jaar zowat de helft in van de gebruikte 150.000 ton polysilicium. Het cijfer lag in 2012 27% hoger dan in 2011. De VS waren de grootste uitvoerder met 30 % van China’s totaal voor Duitsland met 25% en Zuid-Korea met 24 %. Een ander achterpoortje betreft het polysilicium tot staven te verwerken in een derde land als Zuid-Korea of Maleisië. .
Tot slot verwacht IHS nog dat Beijing regionale steuntarieven lanceert voor operatoren van zonnestations wat ook het binnenlands verbruik zal aanwakkeren. De timing en de hoogte zullen afhangen van de onderhandelingen met de EU. Binnen de vergadering van de EU-ministers van Handel gisteren hebben volgens het Nederlandse Financieel Dagblad Nederland, Denemarken en Zweden bij de Europese Commissie  aangedrongen op een snelle oplossing voor het groeiende handelsconflict met China. Ook Ierland en Groot Brittannië zouden aandringen op een snelle oplossing, meldden diplomaten aan persbureau Reuters. De SCMP meent te weten dat De Gucht donderdag naar Beijing afreist om zijn uitweg voor te stellen die een minimumprijs inhoudt voor de zonnepanelen.
Bron: SCMP, isuppli.com, fd.nl
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *