China wordt ook tennisland

Li Na heeft vandaag als eerste Aziatische en Chinese tennisspeelster de finale van een Grand Slam toernooi gespeeld, tegen de Belgische kampioene Kim Clijsters.
In de halve finale versloeg Li het huidige nummer een van de wereld in het vrouwentennis, de Deense Caroline Wozniacki.
De Chinese speelster zei overgelukkig: ‘ik zal voor altijd de eerste zijn om dit te bereiken…de finale zelf is al een overwinning…ik heb niets te verliezen, een fijne uitgangspositie.’
Tegen Kim Clijsters kon ze het deze keer niet halen, maar Li Na heeft het onze landgenote niet gemakkelijk gemaakt.
Tennis is in China een sport die snel belangrijker en populairder wordt (als kijksport op televisie nu al derde). Regeringssteun en privé-initiatieven hebben hiervoor de basis gelegd. Volgens de Women’s Tennis Association, de overkoepelende wereldorganisatie voor professionele tennisspeelsters, zijn er nu 30.000 tenniscourts en is tennis de sport van zo’n 14 miljoen Chinezen. De regering steunt de ontwikkeling van deze sport en heeft zich als doel gesteld het aantal spelers elk jaar met vijftien procent te laten toenemen. Belangrijke middelen om dat doel te bereiken zijn sinds 2007 het project ‘Swing For The Stars’ waarbij jongeren in verschillende provincies door coaches uit binnen- en buitenland worden begeleid en vele online cursussen die miljoenen liefhebbers aantrekken.
Dat tennis een Olympische sport is motiveert de regering om de ontwikkeling ervan te stimuleren. De OS Beijing 2008 brachten dit nog in een stroomversnelling. Ook het feit dat tennis in heel Azië in opkomst is bevordert de belangstelling van de Chinezen voor deze sport. China heeft dank zij het hervormingsbeleid een zeker graad van welvaart bereikt en de middenklasse in het land groeit: ziedaar de sociaaleconomische basis voor de doorbraak van het tennis in China en omgekeerd van China in de wereld van het tennis.
De Volksrepubliek organiseert twee toernooien die al tot de wereldtop behoren: de China Open in Beijing en de Shanghai Masters.
Hoewel de mannelijke tennisspelers de eersten waren die internationaal doorbraken, zijn het nu de vrouwen die als eersten het allerhoogste niveau hebben bereikt. Zheng Jie en Yan Zi wonnen in 2006 al het dubbelspel op de Australian Open en in Wimbledon.
Bij de 2010 Australian Open haalden Li Na en Zheng Jie als eerste Chinezen tegelijk de halve finales. Zheng Jie is overigens ook om andere redenen bekend: zij is afkomstig uit Sichuan en schonk haar prijzengeld aan de slachtoffers van de aardbeving in die provincie. In 2007 werd Zheng benoemd tot ambassadrice voor gendergelijkheid in de campagne die de WTA en Unesco samen organiseren rond dit thema. (gendergelijkheid: de gelijkstelling en gelijke behandeling van mensen met een verschillend geslacht, gender of geaardheid in het maatschappelijk verkeer en voor de wet).
Haar vriendin en collega Li Na heeft een nieuw alinea toegevoegd aan de geschiedenis van het tennis in China en de wereld.
Bronnen: Global Times en Wikipedia

Li Na en Zheng Jie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *