Als onderdeel van de recente intensieve diplomatieke activiteit van China in Azië, tijdens regionale en mondiale bijeenkomsten achtereenvolgens in Cambodja, Indonesië en Thailand, ontmoette de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi op 15 november zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Bali, Indonesië, tijdens de G20-top.
De ontmoeting vond plaats na de persoonlijke ontmoeting van de Chinese president Xi Jinping met de Amerikaanse president Joe Biden, waarin de crisis in Oekraïne een van de onderwerpen op de agenda was. Lavrov leidde de Russische delegatie op de G20-top nadat het Kremlin had gezegd dat de Russische president Vladimir Poetin niet aanwezig kon zijn.
‘nooit kernoorlog’
Wang Yi besprak met collega Lavrov de kwestie Oekraïne en zei dat China er nota van heeft genomen dat Rusland onlangs ‘zijn onwrikbare standpunt heeft herhaald dat er nooit een kernoorlog mag worden uitgevochten’. Wang noemde dat ‘een rationele en verantwoordelijke houding van Rusland’. Dat is een belangrijk punt omdat het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hiermee de moeite neemt de oorlogspropaganda te ontzenuwen waarin wordt beweerd dat Rusland het gebruik van kernwapens zou overwegen. Hier volgen enkele opmerkelijke citaten uit het verslag afkomstig van de website van dat Chinese ministerie.
Wat Lavrov zei
Lavrov zei: ‘Rusland is klaar om met China samen te werken om het gezonde momentum van uitwisselingen op hoog niveau tussen de twee landen verder te consolideren, de continuïteit van het alomvattende strategische partnerschap tussen Rusland en China te handhaven, de pragmatische samenwerking tussen de twee partijen uit te breiden en de internationale coördinatie te versterken, om het potentieel van de betrekkingen tussen Rusland en China volledig vrij te maken’.
Wat Wang Yi zei
Volgens Wang Yi is China ‘bereid met Rusland samen te werken om een goed gecoördineerde aanpak van uitwisselingen op hoog niveau en uitwisselingen op verschillende gebieden na te streven, de pragmatische samenwerking te verdiepen en de uitwisseling van personeel te vergemakkelijken.
Wang Yi benadrukte dat China klaar is om met Rusland en andere gelijkgestemde landen samen te werken om de multipolariteit in de wereld te bevorderen, meer democratie in internationale betrekkingen krachtig te ondersteunen en het internationale systeem met de Verenigde Naties als kern krachtig te verdedigen.
Oekraïne
De twee partijen wisselden van gedachten over de kwestie Oekraïne. Wang Yi zei dat president Xi Jinping vier punten naar voren heeft gebracht over wat er moet gebeuren en vier dingen die de internationale gemeenschap samen moet doen, die fundamentele richtlijnen zijn die China volgt als reactie op de kwestie Oekraïne. China heeft opgemerkt ‘dat Rusland onlangs zijn onwrikbare standpunt heeft herhaald dat er nooit een kernoorlog mag worden uitgevochten, een rationele en verantwoordelijke houding van Rusland’. China is ook verheugd te zien dat Rusland heeft aangegeven bereid te zijn om dialogen aan te gaan en ermee heeft ingestemd de uitvoering van het Black Sea Grain Initiative te hervatten. China zal zijn objectieve en eerlijke positie handhaven en een constructieve rol spelen bij het bevorderen van vredesbesprekingen.
SCO en BRICS
Lavrov zei dat Rusland altijd ruimdenkend is geweest over onderhandelingen en dialoog. De twee partijen wisselden ook van gedachten over onder meer de situatie in Azië en de Stille Oceaan, het Koreaanse schiereiland en de Iraanse nucleaire kwestie. De twee partijen herhaalden dat ze de communicatie en coördinatie binnen multilaterale kaders zoals de Shanghai Cooperation Organization en de BRICS zullen intensiveren.
China als vredesactivist
Volgens Zhang Hong, van de Chinese Academy of Social Sciences (CASS) in de Global Times wil China, door van gedachten te wisselen met Rusland over de crisis in Oekraïne, een belangrijke rol spelen bij het verkleinen van de kloof en het bevorderen van besprekingen en vrede nu er een gebrek is aan een effectieve dialoog tussen Rusland en de VS en zijn bondgenoten. ‘China fungeert als een brug en probeert het conflict tussen Rusland en de VS over de Oekraïne-crisis te verkleinen en de communicatie te bevorderen nu Rusland en de VS zich zeer confronterende tegenover elkaar opstellen’, aldus Zhang. ‘De kloof tussen Rusland en de VS over de crisis in Oekraïne is al diep. China probeert Rusland en de VS zover te krijgen dat ze het risico van een nucleaire oorlog beheersen. De al bereikte resultaten zijn misschien moeilijk te zien, maar China werkt echt aan het probleem’, voegde hij eraan toe.
Bronnen: fmprc.gov.cn (website ministerie Buitenlandse Zaken van China), un.org (website Verenigde Naties), Global Times, Friends of Socialist China