De Chinese President Xi Jinping waardeert de uitspraak die zijn Amerikaanse collega vandaag doet over het Eén-Chinabeleid. Van vele kanten dringen politici en experts aan op het behoud van die basis voor de betrekkingen tussen de VS en China
Donald Trump heeft beloofd dat hij zich toch zal houden aan het principe dat er één China is (waarvan Taiwan deel uitmaakt).
Telefoontje
Die toezegging heeft de Amerikaanse president gedaan in antwoord op een vraag van Xi tijdens hun telefoongesprek gisteravond laat (in China was het al vrijdag). Xi heeft er zijn Amerikaanse collega op gewezen dat het Eén-Chinabeleid de politieke basis is voor de betrekkingen tussen China en de VS.
Volgens Xi is China bereid samen met de VS een inspanning te doen om de communicatie en samenwerking te verbeteren. Het is de bedoeling dat de bilaterale betrekkingen vooruitgaan op een correcte en standvastige manier. De resultaten daarvan zullen volgens Xi ten goede komen aan de bevolking van de beide landen en aan de hele wereldbevolking.
Diplomaten en deskundigen
Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft eerder deze week benadrukt dat de VS en China niets te winnen hebben bij een conflict. Dat deed hij tegenover de pers tijdens zijn bezoek aan Australië. Uit een speciale adviesgroep met China-experts van de twee grote politieke partijen in de VS kwam een waarschuwing. De deelnemers vonden dat de nieuwe regering niet moest morrelen aan het Eén-Chinabeleid. Nog andere Amerikaanse en Chinese deskundigen dringen aan op ‘constructieve betrekkingen tussen de VS en China’.
Onberekenbaar
De Amerikaanse president heeft eindelijk gebeld met zijn Chinese collega. Op woensdag had Xi van Trump een brief gekregen. Daarin wenste de president van de VS het Chinese volk een gelukkig Jaar van de Haan, veertien dagen te laat. Journalisten merken op dat Trump drie weken heeft gewacht voordat hij contact opnam met Xi Jinping. In die tijd heeft hij zo’n 20 andere wereldleiders gesproken (of uitgekafferd, zoals de Australische premier). Er zijn waarnemers die beweren dat China voor een telefoongesprek zelf de boot heeft afgehouden. Zij denken dat Beijing zekerheid wilde dat Trump bij het eerste contact zou beloven het Eén-Chinabeleid te handhaven.
Een ander anti-China beleid?
Er zijn intussen naar China vooral agressieve signalen uitgegaan van Trumps adviseurs en van hemzelf. Uiteraard verwelkomen diplomaten het lichtpunt dat ze vandaag zien. De toekomst van de Amerikaans-Chinese betrekkingen met deze president in Washington blijft echter onzeker.
Dezelfde speciale adviesgroep die de regering Trump de raad geeft om het Eén-Chinabeleid te respecteren neemt een totaal andere houding aan op economisch gebied. Daar luidt de aanbeveling juist: ‘de harde lijn in de handelsbetrekkingen met China volhouden’.
Nu nog de Zuid-Chinese Zee
Wang Yi heeft er verder nadrukkelijk op gewezen dat de VS bij de benadering van de geschillen over de Zuid-Chinese Zee moeten terugdenken aan de Tweede Wereldoorlog. In de verklaring van Caïro van 1943 en die van Potsdam van 1945 stond ondubbelzinnig dat Japan de Chinese gebieden die het in de oorlog had veroverd moest teruggeven. Daar hoorden ook de Nansha Eilanden bij. Deze eilanden krijgen in de westerse media de Eurocentrische naam van Spratly eilanden. Het Arbitragehof van Den Haag heeft er een controversiële uitspraak over gedaan.
Xinhua, China Daily Asia, Guardian, NOS, China2025.nl, Wikipedia, Asiasociety.org