China’s innovatiekracht benadert zowel in kwantiteit als kwaliteit de top-wereldklasse. Dit is een besluit van een Zuid-Koreaanse studie uitgevoerd door het economisch onderzoeksinstituut van Samsung. Hoe meer hightech de sector, hoe meer China haar achterstand inhaalt, zo blijkt.
China’s snelle opgang is gedeeltelijk toe te schrijven aan meer onderzoek & Ontwikkeling (O&O). Sinds 2000 steeg de jaarlijkse investering voor O&O met 23%. In 2009 werd er 580 miljard yuan aan besteed. Daarnaast kan het land bogen op een pool van 1,15 miljoen toponderzoekers, die de VS-suprematie bedreigt van 1,4 miljoen. China’s onderzoekers schreven 104.157 artikels in internationale technologie-tijdschriften waarmee het tweede staat na de VS met 275.625 artikels. Daarmee maakte het land een opgang van de 19° plaats in 1988 tot de vierde plaats in 2008.
Het SERI (Samsung Economic Research Insitute)-rapport analyseert verder de diverse componenten van de totale productiviteitsgroei. We besparen u de details maar uit het resultaat blijkt dat China’s aangroei van productiviteit deze van Korea overstijgt (4,46 % tegenover 3,36 %). In 2009 was China’s productiviteit met 48 % gegroeid tegenover 2001 terwijl dit in Korea 28 % bedroeg. Overigens is technologische vooruitgang verantwoordelijk voor 90 % voor de productiviteitsgroei in China, waar dit in Korea 63 % bedraagt. Wel is het zo dat er een bi polarisatie zou plaats grijpen waarbij het gemiddeld bedrijf de trendsetters niet kan volgen.
In de high-en mediumtech bedrijven is de productiviteitsverbetering een behoorlijk stuk sneller dan in Zuid-Korea: In China bereikt de hightech een jaarlijkse vooruitgang van 5,68% en de medium-tech bedrijven halen zelfs 6,05. De Koreaanse cijfers bedragen respectievelijk 4,67% en 3,24 % respectievelijk. Dit wordt nog duidelijker in de elektronica en de autosector: Daar beloopt China’s vooruitgang respectievelijk 15% en 12 %, terwijl Korea maar de cijfers 3 % en 4,7 % neerzet. Verrassend dus dat hoe meer hightech de sector is, hoe sterker China in productiviteitsgroei voorop loopt. China sluit dus snel de technologische kloof betreffende elektronica en auto’s. Volgens SERI heeft China al Korea overtroffen in opkomende nijverheden als geneesmiddelen, zonne-energie en elektrische auto’s. China overvleugelt Zuid-Korea al in O&O investeringen sinds 2009 en qua patentaanvragen sinds 2008.
De studie besluit met enkele bemerkingen over diverse sectoren. In telecommunicatie en “smart home” producten neemt het land het voortouw in producten van de nieuwe generatie. China ligt voorop qua geneesmiddelen en ook daar wordt vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Wat de sector van de zonne-energie betreft staan de Chinese firma’s als Suntech en Yingli Solar vooraan in het opklimmen van de technologische ladder en dit zowel in wafels, batterijen en modules. De regeringssteun voor de elektrische wagens werpt vruchten af want BYD leverde de eerste elektrische wagen af en stelde internationale standaarden ter zake in.
Bron Seriworld (inschrijven vereist)