Een Chinese Lange Mars 2C raket heeft met succes de China-France Oceanography Satellite (CFOSat) in omloop gebracht. Voor het eerst kunnen wetenschappers tegelijk oceaangolven en oppervlaktewind bestuderen. Het is ook de eerste Chinees-Franse samenwerking voor satellieten.
De draagraket van het type Lange Mars 2C is op 30 oktober gelanceerd van het Jiuquan Satellite Launch Center in de Gobi woestijn. Ze bracht de CFOSat in een synchrone baan op 520 kilometer van de aarde.
Technologische samenwerking
De satelliet werd gezamenlijk ontwikkeld door China National Space Administration (CNSA) en het Franse Centre National d’Etudes Spatiales. Hij zal wereldwijd dag en nacht het golfspectrum, de golfhoogte en de wind boven de oceaan observeren.
Het is de eerste keer dat China en Frankrijk samen een satelliet ontwerpen. CFOSat is uitgerust met de modernste technologie ter wereld. Er zitten twee innovatieve instrumenten in: een Chinese windmeter die snelheid en richting van de wind kan meten, en een Franse golfspectrometer die lengte, hoogte en richting van de golven optekent.
Theoretisch en praktisch nut
De wind veroorzaakt golven, en die beïnvloeden dan weer de onderste luchtlagen boven de oceaan. Daarom zijn beiden tegenwoordig belangrijk voor weersvoorspellingen,vooral van extreme fenomenen zoals orkanen en snel opkomende stormen.
De CFOSat moet samen met andere oceanografische satellieten onze kennis van de interactie van golven en wind versterken. Dat zal bijdragen aan betere voorspellingen van extreme gebeurtenissen. Betere kennis van de interactie tussen water en wind is ook belangrijk in het onderzoek naar klimaatsverandering.
Langetermijnprogramma
China begon in 1997 met een programma van oceanografische satellieten. De huidige is de zevende, en de derde dit jaar. Er zijn nog vijf Chinese satellieten in omloop. Ze dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek en aan praktische programma’s zoals bescherming van het zeemilieu, exploitatie van de oceaan en preventie van rampen.
Bron: China.org.cn