Nieuwe Chinese geneesmiddelen geven in klinische proeven goede resultaten voor covid-19 patiënten met milde verschijnselen. China blijft intussen vasthouden aan nultolerantie voor besmettingen totdat het land algemene groepsimmuniteit heeft opgebouwd.
Sunney Xia, de directeur van het Beijing Advanced Innovation Center for Genomics van Peking Universiteit heeft bekend gemaakt dat zijn team een breedsprectrum antilichaam ontdekt heeft dat effectief is tegen alle bekende vormen van het covid-19 virus. Het antilichaam DXP-604 is zo krachtig dat het waarschijnlijk om het even welke mutatie van het virus zal aankunnen.
Het geneesmiddel met DXP-604 als werkzaam bestanddeel heeft zijn efficiëntie bewezen in klinische testen van fase 2. Het middel is al toegediend aan 14 patiënten in kritieke toestand in het Beijing Ditan hospitaal.
Het Chinees-Amerikaans bedrijf Brii Biosciences staat zelfs al verder. Het heeft een toelating voor gebruik in nood van een combinatie van twee antilichamen BRII-196 en BRII-198 gevraagd aan de Amerikaanse Food and Drug Administration. Het geneesmiddel werd ontwikkeld in samenwerking met de Tsinghua Universiteitr en het Third People’s Hospital van Shenzhen. Klinische testen van fase 3 in het buitenland hebben aangetoond dat het middel zieke patiënten voor 78% beschermt tegen ernstige ziekte of overlijden.
Volgens Brii Biosciences dient het middel als bijkomend verweer tegen covid-19 naast de belangrijkste bescherming door vaccinatie. Het geneesmiddel vormt de beste behandeling voor iemand die in nauw contact gehad heeft met een besmette persoon of iemand die zelf besmet werd maar nog geen symptomen vertoont. Het werd in China al aan zevenhonderd patiënten toegediend.
Het geneesmiddel zal nu gratis verspreid worden in de provincies Heilongjiang en Qinghai, waar momenteel lokale opflakkeringen voorkomen.
Volgens Zhang Linqi, professor aan de School of Medicine van Tsinghua Universiteit hebben deze breedspectrum antilichamen een snelle uitwerking op mensen met milde en gematigde symptomen en mensen die het risico lopen ernstig ziek te worden.
In het Westen hebben ook Merck en Pfizer hoopvolle resultaten met een geneesmiddel tegen covid-19 aangekondigd.
Nultolerantie blijft beste optie
Zeng Guang, de gewezen top epidemioloog van het Chinese Center for Disease Control and Prevention (China CDC) zegt dat China zijn nultolerantie tegenover covid-19 moet voortzetten, inclusief het vasthouden aan lange quarantaineperiodes en doortastend contacten tracen, totdat er een ‘dam van immuniteit’ tegen het virus opgeworpen is. Pas wanneer er voldoende immuniteit is kan China beginnen aan de volgende fase van controle en preventie, die een jaar of twee kan duren, met minder quarantaines en minder lokale lockdowns.
Hij erkende dat het virus zal blijven en dat de maatschappij er mee moet leren leven.
Volgens hem zit China vandaag in fase 2 van de controle en bestrijding: het focust nu op massale vaccinatie en centraal geplande noodmaatregelen in geval van lokale opflakkeringen, waarvoor de lokale gemeenschappen volledig gemobiliseerd worden. Meer dan 80% van de bevolking is al gevaccineerd en men is nu ook begonnen met de vaccinatie van kinderen tussen 3 en 12 jaar.
Zeng sprak ook over het derde boostervaccin. De twee bestaande opties – aan booster inenting met een vaccin op basis van gedeactiveerd virus of een bijkomende inenting met een mRNA vaccin zijn allebei valabel. Er moet nog verder onderzocht worden welke combinaties met het oorspronkelijke vaccin het beste resultaat geven. Een aantal Chinese steden zijn al begonnen met de booster prik.
De leidende ziekte-expert Zhong Nanshan verdedigt de nultolerantie met het argument dat de maatregelen tegen sporadische opflakkeringen minder kosten dan het behandelen van grote aantallen besmette patiënten. Dank zij de strategie van nultolerantie is de Chinese economie uiteindelijk een stuk minder door covid-19 getroffen dan die van andere landen.
De regeringskrant Global Times erkent dat de getroffen maatregelen ongemak meebrengen voor veel personen. Niet enkel door de gefocuste strenge lokale acties, maar ook door de beperkingen op de mobiliteit in heel het land. Maar men moet kijken naar het aantal geredde levens. China heeft minder dan 5.000 dodelijke covid-19 slachtoffers. Indien China met vier keer meer inwoners dan de VS dezelfde strategie als de VS gevolgd had dan telde het nu 3 miljoen slachtoffers.
Bronnen:China Daily, China.org.cn, Caixin, South China Morning Post, Global Times