Chinese AI regelgeving model voor het Westen?

Terwijl de VS en de EU er niet of met grote moeite in slagen een regelgeving voor artificiële intelligentie (AI) in te voeren bouwt China stapsgewijs aan regels die inspelen op de concrete vooruitgang van AI.

AI beurs 2024 in Shanghai; AI voor herstellen antieke boeken. Foto: Xinhua Disclaimer

China voerde al eerder de verplichting in om AI inhoud op het internet als dusdanig te merken. Nu stelt de Cyberspace Administration of China (CAC) strengere en duidelijker regels voor om desinformatie, deepfakes, copyrightbetwistingen en andere risico’s te vermijden.

Zoals voor alle nieuwe regelgeving heeft het publiek een maand de tijd om te reageren op het voorstel vooraleer het goedgekeurd wordt.

Volgens de nieuwe regels moet door AI gecreëerde inhoud niet alleen een duidelijk AI- etiket dragen, maar de identiteit van de maker moet ook vermeld worden. Deze regels zijn van toepassing op alles wat met AI gemaakt wordt: teksten, beelden, klank, video, databases …Ze gelden tijdens de productie, het opvoeren en de verspreiding. Bedrijven die diensten verlenen voor het internet (bvb hosting sites voor video’s) zijn ervoor verantwoordelijk dat inhoud die op hun platform verschijnt voldoet aan de regels voor AI.

De stapsgewijze invoering van regels laat China toe ondanks de snelle ontwikkeling van AI-toepassingen een greep te houden op de mogelijks schadelijke gevolgen.

De VS of de EU streven daarentegen naar een allesomvattende wet op AI om schadelijke inhoud zoals fraude of valse informatie te bestrijden. Maar ze botsen op snel evoluerende technologie en machtige belangengroepen die de wetgeving kunnen vertragen of tegenhouden. De EU heeft sinds 1 augustus een AI-verordening die ver van perfect is.

De EU-denktank MERICS – zeker niet te verdenken van sympathie voor China – merkt op dat de Westerse landen zich misschien zouden kunnen laten inspireren door de Chinese stap voor stap benadering.

Bronnen: Merics, South China Morning Post, China daily