China ontkent formeel alle beschuldigingen van inmenging in de Belgische of Europese politiek die recent in de westerse pers werden geuit. Belgische media en politici blijven echter koude oorlogsretoriek aanwakkeren. Intussen kan men de vraag stellen wie echt aan inmenging doet in onze politiek.
Nadat de Financial Times uitpakte met een verhaal dat China via een politicus van het Vlaams Belang invloed probeerde uit te oefenen in het Europees en Belgisch parlement reageerde de Chinese ambassade in Brussel. De meeste media vonden het niet eens de moeite waard dit standpunt te vermelden.
China doet niet aan inmenging en pleit voor wederzijds respect
Op de vraag ’Recentelijk hebben media in België en andere landen gemeld dat een Chinese veiligheidsambtenaar een Belgische politicus gerekruteerd heeft voor bepaalde activiteiten. Welke commentaar heeft u daarbij?’ antwoordt de woordvoerder van de ambassade kordaat. ‘ Deze mediarapporten zijn volledig vals. Wij verwerpen deze laster met kracht. China komt principieel niet tussen in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen. De relaties tussen China en België, en tussen China en Europa kennen momenteel een goede evolutie naar consolidatie en groei. China vraagt de betrokken media te stoppen met de anti-Chinese manipulatie en het kwaadaardig zwartmaken, de ontwikkeling van de betrekkingen objectief te bekijken en meer bij te dragen aan wederzijds begrip en samenwerking tussen China en België en China en Europa.’
Op de receptie in de ambassade op 20 december, ter gelegenheid van Nieuwjaar zei ambassadeur Cao: ‘Ik wil benadrukken dat China de grondregels voor internationale betrekkingen respecteert en dat het nooit tussenkomt in de binnenlandse politiek van andere landen. Welke soort van democratie België toepast, dat is louter een zaak van België. Wij respecteren het politieke systeem en het ontwikkelingsmodel van België en vragen de Belgen om op hun beurt het politieke systeem en het ontwikkelingspad van China te respecteren, en om rekening te houden met de kernbelangen en de belangrijke bekommernissen van China’.
Geloofwaardig?
Men kan opwerpen dat de Chinese ambassade moeilijk anders kan dan de aantijgingen ontkennen. Maar toch … de Chinese ontkenning spoort met het opvallende feit dat niemand de vraag stelt of de fameuze ‘Chinese spion’ Woo die de Belgische politicus zou geronseld hebben wel echt bestaat en voor wie hij effectief werkt. Is er enig overtuigend bewijs dat de Chinese overheid bij deze zaak betrokken is?
De Financial Times die de zaak uitbracht verkreeg de naam van Woo van een westerse inlichtingendienst. De krant probeerde hem tevergeefs telefonisch te bereiken. Daar stopt het verhaal, zonder verdere vragen.
Wat indien Woo een op zichzelf opererende fantast is? Kan Woo een fictief personage zijn, gelanceerd door een Westerse propagandadienst om China te beschadigen? Wanneer het over verhalen van inlichtingendiensten gaat hebben westerse media wel erg weinig zin om dieper te graven of kritische vragen te stellen.
Waarom nu al die heisa tegen China?
We schreven eerder al dat het dossier erg mager is. Intussen heeft de minister van Justitie bevestigd dat er geen strafbare feiten gepleegd zijn. De staatsveiligheid traceerde de contacten van Belgische politici met China sinds 2018 en vond geen reden om in te grijpen. De Belgische premier was al enkele weken vóór het artikel in de Financial Times op de hoogte en greep evenmin in.
Sommige media en politici kloppen deze zaak onnodig op. Zo wordt de publieke opinie tegenover China beetje bij beetje vergiftigd. En deze campagne is een bedreiging tegen al wie samenwerking met of begrip voor China bepleit.
‘De groenen waarschuwen al langer voor Chinese inmenging in Europa om ons de ogen te laten sluiten voor de wandaden van het regime van Xi Jinping’, zegt fractieleider Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen) in een officieel communiqué van de partij. Hij heeft het verder over ‘kwaadwillige Chinese inmenging’.
Het besmeuren van de reputatie van China en het aanjagen van angst voor China passen naadloos in het aanwakkeren van de nieuwe koude oorlog die vanuit Washington gelanceerd is.
Netwerken om de politiek te beïnvloeden
De groenen vragen in het vermelde persbericht om een snelle hoorzitting met onze inlichtingendiensten in de Kamer over de Chinese netwerken in de Belgische politiek.
Brussel loopt vol met professionele lobbyisten die netwerken uitbouwen om de Belgische/Europese politiek te beïnvloeden ten voordele van hun privé- of staatsopdrachtgevers. Daarmee vergeleken is wat Daniel Woo probeerde, indien het klopt, puur amateurisme.
Indien de door Groen/Ecolo gevraagde hoorzitting in het parlement er komt, zouden ze het dan meteen ook even over de Amerikaanse netwerken kunnen hebben, opdat die ons niet verder kunnen meesleuren in een nefaste confrontatie met China?
Misschien kunnen ze dan ook meteen de manipulatie van onze politiek door het netwerk van de Inter-Parliamentary Alliance on China bekijken, een in 2020 opgerichte anti-Chinese internationale groep van parlementairen, met als covoorzitter Ecololid Cogolati en als opvallendste woordvoerder in het Europees parlement het Duitse Grüne-lid Bütikofer? Deze Alliance wordt gefinancierd door de Georges Soros Foundation, de National Endowment voor Democracy (de ‘nette’ zusterorganisatie van de CIA) en de Taiwan Foundation for Democracy.
Bronnen: perscommuniqué Groen/Ecolo; perscommuniqué Chinese ambassade in België, Wikipedia