Chinese vaartuigen nemen voor het eerst deel aan de grootste maritieme militaire manoeuvres ter wereld, de jaarlijkse RIMPAC, manoeuvres van landen in de Stille Oceaan. Op 26 juni beginnen in de buurt van Guam gezamenlijke manoeuvres van ondermeer de VS, Japan en de Filippijnen.
In totaal nemen 23 landen deel, waarbij het VK, Frankrijk, Australië, Canada, India, Indonesië, Zuid-Korea, Singapore en Brunei. Tijdens de manoeuvres die tot 1 augustus duren wordt op 7 aspecten geoefend, ondermeer op het bombarderen van landdoelen vanaf schepen, op humanitaire bijstand, reddingsoperaties en antipiraterij acties. Bedoeling is sommige activiteiten uit te voeren samen met legereenheden van andere landen.
Belangrijke diplomatieke zending
China stuurt de torpedojager Haikou, het rakettenfregat Yueyang, een oliebevoorradingsschip en een hospitaalschip. De schepen zijn deze week afgevaren van het eiland Hanna. Aan boord zijn 1.100 mariniers, ondermeer een commando-eenheid en een duikerseenheid. Aan boord zijn ook twee helikopters.
De bedoeling van de Chinese deelname is meer vertrouwen op te bouwen tussen rivaliserende landen of zelfs landen met territoriale conflicten. Met meer militaire uitwisseling wil men zoveel mogelijk misverstanden voorkomen. De actie wordt door Xu Hongmeng, de viceaanvoerder van de Chinese zeemacht, gezien als een ‘belangrijke militaire diplomatieke zending’. Het heeft nooit eerder aan RIMPAC deelgenomen maar stuurde in 1998 wel al waarnemers. De huidige deelname is een antwoord op de uitnodiging van president Obama aan president Xi in juni vorig jaar.
Bronnen: Guardian, NHK, People’s Daily