- China National Petroleum Corporation dat actief is in de uitbating, ontwikkeling en productie van olie en gas in Azië, Afrika, en Amerika (N en Z) haalt een contract binnen in de Iraakse energiesector.
Samen met consortiumpartner BP en de Iraakse staat gaat CNPC het uitgestrekte Rumaila olieveld exploiteren. Dit is het grootste van zes reusachtige Iraakse olievelden. De productie moet op korte termijn van 1 miljoen tot 1,75 miljoen vaten per dag opgedreven worden. Het contract over een termijn van 20 jaar, bepaalt dat BP en CNPC zes jaar hebben om de productie in Rumaila op te voeren tot minimaal 2, 85 miljoen vaten per dag.
De regering van Irak legt er de nadruk op dat het land baas blijft over zijn olievoorraden. De opbrengsten van de contracten en van de productie zouden in de eerste plaats naar de door oorlogen en bezetting geteisterde staat gaan en ingezet worden voor de wederopbouw. Buitenlandse bedrijven moeten de olievelden uitbaten samen met Iraakse staatsbedrijven. Ze krijgen geen winstaandeel, maar een prijs van 2 dollar per vat en dat laatste pas zodra de nagestreefde productieverhoging een feit is. De regering moet hoge eisen stellen want de Iraakse bevolking staat vijandig tegenover het feit dat buitenlandse bedrijven nu weer winst halen uit Iraakse grondstoffen. Meer dan dertig jaar geleden werden de reserves immers genationaliseerd. De regering zou echter de economie niet weer van de grond krijgen zonder de inbreng uit het buitenland.
Bagdad laat dertig gegadigden van over de hele wereld wedijveren voor de ontginning van zijn olie- en gasvoorraden.
De adviseurs van die multinationals beweren dat de voorwaarden die Irak moet bieden, onder druk van de publiek opinie, niet gunstig genoeg zijn om interessant te blijven. Bovendien lijkt het erop dat het niet via dit contract zal zijn dat China zijn strategische voorraden kan aanvullen. Naast CNPC zijn ook andere geprivatiseerde Chinese bedrijven in de running voor de Iraakse olie: het gaat om Sinopec, CNOOC en Sinochem.
Bronnen: http://www.businessweek.com/; CNN ; Xinhua; The Guardian