Uit een bevraging bij Chinese bedrijven in Europa blijkt dat ze zich zorgen maken over een meer negatieve zakelijk klimaat tegenover China wat zou kunnen leiden tot meer protectionisme en afkoppeling .
De bevraging bij 150 Chinese bedrijven werd uitgevoerd in functie van een rapport door consultancy Roland Berger op vraag van de China Chamber of Commerce to the EU (CCCEU). Het zakelijk gevoel is tot op een driejarig dieptepunt gezakt en dit zowel door het snel uitvaardigen van eenzijdige economische- en handelsinstrumenten als door de invloed van een negatieve publieke opinie. Van de 150 ondervraagde ondernemingen vond 53% dat het zakenklimaat verslechterde de voorbije 12 maand (H2 2021 en H1 2022)
Het rapport stelt ook dat de verslechterende macro-economie een minder gunstig ondernemingsklimaat heeft gecreëerd, terwijl 38 % van de antwoorden vond dat een vijandige politieke omgeving hun bedrijfsvoering heeft getroffen. In totaal zei 80 % van de ondervraagde ondernemingen dat de geopolitieke dynamiek, de Covid-19 pandemie en verstoringen van de toeleveringsketen een steeds grotere tol eisen van zowel de wereldeconomie als van de ondernemingen die in de EU actief zijn.:
‘De muur die in Europa opgetrokken werd rond de hightech- en telecomsectoren, maakt de zaken moeilijk voor Chinese ondernemingen die in de EU actief zijn’, aldus het rapport. Chinese bedrijven uiten hun bezorgdheid over de ‘unilaterale instrumenten voor economisch en handelsbeleid’ van de EU. Daarbij behoren de 5G-toolbox voor cyberbeveiliging, de screening van buitenlandse directe investeringen evenals de toolkit om buitenlandse inmenging in onderzoek en innovatie te verminderen.
Ze zeiden dat ze bezorgd waren dat ‘dit zou kunnen leiden tot ontkoppeling van de twee economieën in de hightech sector en de fragmentatie van internationale technologische standaarden. Sommigen in de EU zeggen dat de EU moet samenwerken met zogenaamde gelijkgezinde landen’, aldus het rapport. ‘Dit soort retoriek zal het risico van het breken van de toeleveringsketens en de waardeketens enkel maar vergroten’. Chinese ondernemingen in de EU hopen dat het ‘ontkoppelingsrisico’ zich niet voordoet, ‘want het zou leiden tot hogere kosten en lagere efficiëntie’. De verslechterende betrekkingen van Beijing met de VS en andere westerse landen, waaronder Groot-Brittannië, Canada en Australië dreigen ook bedrijven te treffen die binnen de EU actief zijn. De VS hebben zopas de Chinese dronefabrikant DJI aan hun zwarte lijst toegevoegd, terwijl de EU het anders speelt en uitpakt met een AI Liability Directive. Hoewel de EU geen drone-productie heeft en China 12.000 ondernemingen die voor 87 miljard yuan produceren, worden zo de niet-handelsbelemmeringen voor de EU-markt opgevoerd met behulp van de toegevoegde laag normen; aldus Global Times.
Toch aantrekkelijk
Desondanks bedroegen vorig jaar de geschatte totale inkomsten van Chinese bedrijven in de EU € 163 miljard, een stijging van 8,4 procent . Ongeveer 41 % van de ondervraagde bedrijven verwacht dit jaar hogere inkomsten. In het onderzoek was 70 % van de bedrijven van mening dat de economische banden tussen de EU en China zouden blijven verbeteren en dat het continent een aantrekkelijke bestemming bleef voor Chinese investeerders. Ongeveer 80 % van de respondenten zei dat de EU belangrijker zou worden in de wereldwijde strategie van hun bedrijven, waarbij de meerderheid van plan is hun aanwezigheid in de industriële keten uit te breiden. Europa behoudt ook zijn aantrekkingskracht voor Chinese bedrijven die streven naar duurzame ontwikkeling, aangezien het onderzoek en innovatie vol kansen zit, aldus het rapport.
China is sinds 2020 de belangrijkste partner van de EU voor geïmporteerde goederen, met een handel die vorig jaar $ 828 miljard dollar bedroeg. .In 2021 was volgens Eurostat 38 % van de EU hightech-import afkomstig uit China en dit gaande van sectoren als elektronica, ruimtevaart, farmaceutische producten tot wetenschappelijke instrumenten. De EU is ook de op twee na grootste bron van buitenlandse directe investeringen in China, na Hong Kong en Singapore. Kijkend naar de toekomst vindt CCCEU voorzitter Xu Haifeng dat wederzijds voordelige samenwerking de hoeksteen zal blijven van de betrekkingen tussen China en de EU zodat het multilaterale handelsstelsel beschermd wordt, een eerlijk en open ondernemingsklimaat gewaarborgd en de samenwerking op het gebied van financiën en investeringen geïntensiveerd..
Bronnen: SCMP, Global Times